latinica  ћирилица
18/10/2016 |  16:29 ⇒ 16:41 | Аутор: РТРС

Десничари напали Пленковића због одбацивања Хасанбеговића

Познати хрватски десничар Велимир Бујанец, близак поштоваоцима усташке и фашистичке НДХ, прозвао је будућег премијера Хрватске Андреја Пленковића зато што није у свој кабинет уврстио и Златка Хасанбеговића.
Андреј Пленковић (фото: nportal.hr) -
Андреј Пленковић (фото: nportal.hr)

"Златка Хасанбеговића су одбацили као пса. Пристали су на ултиматум Милорада Пуповца и послушали савјете Ненада Стазића, Велимира Висковића, Бојана Главашевића и Анте Томића - јер је Нина Обуљен њихов кандидат /за министра културе/", написао је на својој Фејсбук страници Бујанец.

Медији подсјећају да је Бујанец осуђени нарко-дилер, познат по томе што је услуге проститутки плаћао кокаином, али је веома утицајан у десничарским круговима у Хрватској и у његовој ТВ емисији гостовале су све значајније личности хрватске деснице, рачунајући предсједнике и премијере.

Бујанец води ТВ емисију у којој пропагира радикално десну политику, прмовишући кандидате за Сабор, као што су досадашњи министар културе Златко Хасанбеговић.

"Честитке Андреју Пленковићу! Желим ти пуно среће. Требаће ти, ако желиш да ти влада потраје дуже од Орешковићеве", написао је Бујанец који тврди да је једини бивши министар са којим Пленковић уопште није озбиљно ни разговарао управо Хасанбеговић.

"Примио га је посљедњег на тридесет секунди и захвалио му се, без икаквог образложења", тврди Бујанец.

Хасанбеговић је од именовања на мјесто министра културе изазивао афере бранећи НДХ и "Ханџар дивизију", те ревидирајући дешавања у Другом свјетском рату.

Многе јеврејске организације тражиле су његову оставку, али је тадашњи шеф ХДЗ-а Томислав Карамарко одбијао да се са тим сагласи, подсјећају хрватски медији.

Извор: СРНА