latinica  ћирилица
18/10/2016 |  16:58 ⇒ 17:09 | Аутор: РТРС

Заједнички наступ издавача Српске на 61. београдском сајму књига

Представништво Републике Српске у Србији ће на предстојећем 61. Међународном београдском сајму књига организовати заједнички наступ издавача из Републике Српске, рекао је директор Представништва Млађен Цицовић.

У овој години у којој се обиљежава 100 година од смрти Петра Кочића, заједнички наступ одвија се под слоганом "Идеш ли роде?" из Кочићеве приче "Кроз мећаву".

"Узели смо његово наизглед обично, али посве топло, људско питање: `Идеш ли роде?` којим је Кочићев књижевни јунак Реља Кнежевић бодрио малог Вују у причи `Кроз мећаву` и поставили као позивни слоган свих наших промоција, наших разговора на трибинама и свега што ће бити наше обраћање према сваком посјетиоцу на штанду Републике Српске", рекао је Цицовић.

Директор Представништва Републике Српске оцијенио је да је ово питање Кочићевог јунака "по свему судећи у овом суровом времену глобалних мећава и сметова прерасло и у кодни позив за очување, прије свега српског јединства и саборности, а можда није претјерано рећи и цијелог слободарског свијета".

Цицовић је истакао да ће током седам сајамских дана на штанду Републике Српске 39 издавача представити књиге и ауторе чија су дјела из области књижевности, науке и умјетности, овогодишња културна духовна репрезентација Републике Српске.

У том импозантном броју су, како је нагласио, и издавачи који се појављују и у заједничким издањима: институције Републике Српске - Академија наука и умјетности Републике Српске, универзитети из Источног Сарајева и Бањалуке, музеји, заводи, институти, библиотеке.

"Сви они ће заједно представити публици 63 књиге и седам часописа, од који је један часопис на енглеском језику", рекао је Цицовић.

Као и у протеклих пет година и овог сајамског четвртка, 27. октобра, како наводи Цицовић, на штанду Републике Српске биће организован пјеснички сусрет са којег ће Представништво објавити зборник поезије, "као свједочанство заједничког свесрпског пјевања и казивања".

Цицовић је рекао да ће у суботу, 29. октобра, бити уручено признање Повеља успјеха издавачу најтраженије књиге на штанду Републике Српске, на коме ће и ове године бити настављено залагање за очување српског језика и ћирилице.

Уз заједнички наступ Републике Српске биће штанд Удружења издавача Републике Српске гдје ће сви посјетиоци сајма моћи да купе издања представљена на заједничком штанду Републике Српске и Удружења.

"Потпуно сам увјерен да ће овогодишњи наступ Републике Српске на београдском међународном сајму књига бити значајан искорак у представљању Републике Српске на пољу културе, науке и умјетности", рекао је Цицовић.

Сајам се одржава од 23. до 30. октобра у халама Београдског сајма.

Извор: СРНА