latinica  ћирилица
18/10/2016 |  17:12 ⇒ 21:04 | Аутор: РТРС

НСРС: Стратегија развоја предузећа (ВИДЕО)

Јачање конкурентности малих и средњих предузећа, подршка стварању повољног пословног окружења за њихово функционисање и стимулисање развоја и промоције предузетништва и предузетничких вјештина.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Ово су стратешки циљеви дефинисани Приједлогом стратегије развоја малих и средњих предузећа до 2020. године, који је размотрила Народна скупштина Републике Српске.

Повећање броја новоотворених малих и средњих предузећа, већа запосленост, веће учешће у БДП-у и повећање извоза. За постизање оваквих ефеката, Акционим планом предвиђено је око пола милијарде марака. Финансијски оквир и податак да мала и средња предузећа у привреди Српске чине 99,59% субјеката у којима ради 75% запослених говоре о значају доношења овог стратешког документа. На то су указали и ресорни министар и посланици два блока који су данас имали готово идентичне приједлоге за то како побољшати ову област. Растерећење привреде само је једна од мјера које предлажу.

Док су посланици расправљали о развоју малих и средњих предузећа, привредници из искуства поручују - смањите административне процедуре. Расим Давутчехајић из Новог Града годинама је био власник предузећа браварско-лимарске дјелатности, које запошљава осам радника Прије неколико година одлучио је да фирму препусти сину, али се током тог процеса суочио са огромним проблемима, па је пословање било чак и прекинуто на неколико мјесеци.

"Било би добро када би та активност могла кроз неких пар дана бити завршена, та папирологија", наводи Давутчехајић.

Да би поједностављење процедура знатно олакшало пословање малим и средњим предузећима, сагласни су и народни посланици, додајући да је потребно додатно убрзати административне послове.

"На електронски начин би се могло преузимати то, да се не губи вријеме и не троши новац за силну администрацију и папире које они морају доставити", рекла је Сњежана Келечевић, посланик СНСД-а.

Из опозиције опомињу да је, за реализацију ове стратегије, потребно обезбиједити више средстава, а за то имају и конкретан приједлог.

"Потребно је смањити јавну потрошњу. Смањивање броја запослених у администрацији, значи кресање плата. Само 20% од плата у администрацији би значило 15 милиона КМ уштеде", наводи Душан Берић, посланик СДС-а.

"Колега Берић је говорио да треба смањити плате у администрацији и то усмјерити ка подстицају малим и средњим предузећима. Било би добро и повећати плате и код приватних предузећа, онда вјерујем да би радници боље радили и да не би тражили посао у иностранству", рекао је Вања Бајић, посланик СНСД-а.

Посланици су упозоравали и на важност борбе против сиве економије и омогућавање једнаких услова за пословање свима, али и на значај пореског растерећења привредника.

"Никаквих шанси нема за развој било чега у реалном сектору уколико се драматично не промијени пореска политика и не буде ригорозно смањио број оптерећења и дефинисао обим парафискалних намета, надлежност и њихов регистар", нагласио је Драган Чавић, посланик НДП-а.

"Ми смо чврстог мишљења да порези и доприноси морају да се смање", додала је Споменка Ђурђевић, посланик ДНС-а.

Ресорни министар увјерава да ће и област пореске политике бити обухваћена овом стратегијом.

"И са аспекта растерећења и адекватне прерасподјеле пореских прихода у корист подршке и подстицаја развоја у цјелини РС, а посебно малих и средњих предузећа", рекао је Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства.

Један од важнијих задатака, током спровођења ове стратегије, у наредном четворогодишњем периоду биће и усклађивање образовног система с потребама тржишта рада. 

Посланици би требало да разматрају и Консолидовани извјeштај о извршењу буџета у првој половини ове године. Планирани буџетски приходи и примици за нефинансијску имовину у том периоду остварени су у износу милијарду и 201 милион марака. То представља 49% годишњег буџета, односно 97% буџета за првих шест мјесеци 2016. Разматрање овог извјештаја за сутра је одгодила расправа о три стратешка документа. Посебно бурна, била је раправа о развоју јавних путева која је посланике подијелила на исток и запад Српске.

20.55...

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да укупни консолидовани приходи и примици за првих шест мјесеци износе 1,653 милијарди КМ, док укупни консолидовани расходи и издаци у истом периоду износе 1,631 милијарди КМ.

Образлажући Консолидовани извјештај о извршењу буџета Републике Српске вечерас у Народној скупштини, Тегелтија је рекао да су буџетски приходи и примици за нефинансијску имовину у првих шест мјесеци ове године остварени у износу од 1,201 милијарди КМ, што је 97 одсто у односу на планирани износ.

Тегелтија је рекао да најзначајнију структуру консолидованог извјештаја чине приходи од индиректних пореза у износу од 539,1 милиона КМ, што представља 92 одсто планираних средстава за првих шест мјесеци.

Приходи од директних пореза за првих шест мјесеци остварени су у износу од 565,2 милиона КМ, што представља 101 одсто у односу на план за првих пола године.

У структури директних пореза су приходи од пореза на доходак 79 милиона КМ, приходи од пореза на добит 114 милиона КМ, допринос за социјално осигурање 366 милиона КМ, те порез на имовину 6,1 милион КМ.

Тегелтија је рекао да су непорески приходи у овом периоду остварени у укупном износу од 96,9 милиона КМ, док су примици за нефинансијску имовину у првих шест мјесеци остварени у износу од око 100.000 КМ.

Он је додао да су буџетски расходи и издаци за нефинансијску имовину у првих шест мјесеци 2016. године исказани у износу од 1,098 милијарди КМ или 89 одсто од буџета.

Буџетски расходи за лична примања буџетских корисника за првих шест мјесеци ове године износе 360,2 милиона КМ, расходи по основу кориштења робе и услуга износе 27,9 милиона КМ, расходи по основу субвенција 15,9 милиона КМ, грантови 3,3 милиона КМ, а дознаке на име социјалне заштите 105,1 милион КМ.

Тегелтија је додао да је ино-дуг у првих шест мјесеци редовно сервисиран и да је за те потребе издвојено 120,1 милион КМ.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра разматрањем Консолидованог извјештај о извршењу буџета Републике Српске за првих шест мјесеци ове године.

20.10...

Циљ Нацрта стратегије транспорта Републике Српске за период 2016-2030. година, коју је размотрила Народна скупштина Републике Српске, јесте идентификовање активности за развој транспортног система Српске у краткорочном, средњорочном и дугорочном периоду.

Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Наташа Костић истакла је да је доношење стратегије транспорта Републике Српске основ за пројектовање и планирање будућих инвестиција у Српску везане за транспорт и привреду уопште.

Образлажући овај акт у Народној скупштини, Костићева је нагласила да су стратегијом дефинисани општи и посебни циљеви за законодавни оквир, инфраструктуру и услуге.

"Најважнији елементи који су утицали на доношење ове стратегије су испуњење социјалних и економских захтјева, задовољавање потреба у смислу одржавања, унапређења и развоја транспортне инфраструктуре, финансијска одрживост, усклађеност са ЕУ стандардима и законима", рекла је Костићева.