latinica  ћирилица
18/10/2016 |  17:19 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Сарајево – настављена саслушања чланова Комисије за референдум (ВИДЕО)

У Тужилаштву БиХ, данас су у својству свједока,у оквиру предмета „Милорад Додик и други“, саслушани чланови Републичке комисије за организацију и спровођење референдума о Дану Републике и посланици у парламенту Српске -Давор Шешић, Недељко Гламочак и Перица Бундало.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Након испитивања Шешић и Гламочак рекли су да је ријеч о непотребном политичком процесу и да је одржани референдум демократско право народа.

Истовремено, ПДП-ов посланик Перица Бундало изненадио је све изјавом да је био против одржавања референдума објаснивши да Народна скупштина Републике Српске сада мора да усклади закон о празницима са одлуком Уставног суда БиХ, а то је како је рекао могло да се уради прије референдума. Коментаришући упућени позив за саслушање, предсједник Српске Милорад Додик за Спутњик је рекао да је то покушај обрачуна оних који су поражени на референдуму, али и на локалним изборима. 

Иако су дошли заједно СДС-ови посланици Давор Шешић и Недељко Гламочак саслушани су одвојено. ПДП-ов Перица Бундало сам је ушао у Тужилаштво БиХ, а по изласку шокирао је све изјавом да је био против одржавања референдума. Није објаснио да ли је то рекао тужиоцу током испитивања и зашто се уосталом прихватио чланства у Комисији за спровођење референдума.

"Ја сам лично био против одржавања референдума али то је био мој лични став. Ево показало се да НС РС мора да усклади закон о празницима са одлуком УС БиХ а то смо могли да урадимо", рекао је Перица Бундало, посланик у НС РС и члан Комисије за референдум РС.

Посланици су испитивани о референдуму, а детаље получасовног разговора са тужиоцем Мирославом Марковићем нису жељели да открију.

"Разговарали смо о томе како је дошло до иницијативе и самом току референдума ,ништа специјално", навео је Давор Шешић,  посланик у НС РС и члан Комисије за референдум РС.

Шешић, али и његов страначки колега Недељко Гламочак сагласни су да би правосудне институције БиХ требало да се баве реалним проблемима у друштву;организованим криминалом,политичком корупцијом и пријетњама тероризмом, а не да преиспитују референдумску вољу народа у Српској и саслушавају посланике.

„Мислим да овдје нема ничије одговорности, референдум је демократско право грађана, није никога угрозио ,забранити референдум у овој држави било би крајње апсурдно", рекао је Недељко Гламочак, посланик у НС РС и члан Комисије за референдум РС.

Саслушани посланици примијетили су да би било лакше да је тужилац дошао у Бањалуку и да ту дају изјаву него што сви из Бањалуке долазе у Сарајево. Саслушања се настављају сутра када је у Тужилаштво БиХ позвана Зденка Гојковић из Социјалистичке партије.