latinica  ћирилица
18/10/2016 |  17:24 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Бијељина – тражи се ново бројање гласова са 41 бирачког мјеста (ВИДЕО)

Након што је ЦИК БиХ јуче објавио ''Утврђене резултате локалних избора у БиХ'', огласио се Правни тим коалиције "Бијељина побјеђује", који ће упутити захтјев ЦИК-у за поништавање избора и њихово понављање на 41-једном од 180 бирачких мјеста у Бијељини.
Правни тим коалиције  "Бијељина побјеђује" - Фото: СРНА
Правни тим коалиције "Бијељина побјеђује"Фото: СРНА

Кандидат коалиције Бијељина побјеђује Златко Максимовић, оштећен је за најмање 2.500 гласова - тврде то у правном тиму коалиције. Указују на бројне неправилности због којих траже понављање избора на 41 бирачком мјесту.

''У граду Бијељина су 2. октобра извршена сва три облика кривичних дјела против изборног права: злоупотреба бирачког права, подмићивање при изборима или гласању и изборна превара", рекао је Драган Крстић,координатор Правног тима Колације ''Бијељина побјеђује др Златко максимовић''.

Додатну сумњу, тврде, баца мала разлика између кандидата - свега 634 гласа, али и велики број неважећих листића - скоро четири хиљаде.

''Међу тим неважећим гласачким листићима преовлађују они који су неважећи по другим основама а не да су убачени као празни листићи , а ради се о простом гласачком листићу гдје су четири кандидата , а толики је проценат неважећих и то је просто немогућа мисија'', додао је Крстић.

Најавили су правну борбу пред домаћим законодавством, а ако буде потребе, ићи ће и у Стразбур. Правни тим данас се није бавио калкулацијама о формирању скупштинске већине. Незванично сазнајемо да ће ускоро сви одборници из скупштинске већине формиране прије избора потписати документ о наставку сарадње у скупштинским клупама.