latinica  ћирилица
18/10/2016 |  17:36 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Суђење Нинковићу, свједок Глигорић (ВИДЕО)

На суђењу ратном руководству Добоја у предмету Нинковић и други, данас је у својству свједока Тужилаштва БиХ саслушаван Тихомир Глигорић, члан добојског кризног штаба и до краја 1993. начелник Војног одсјека у том граду.
Суђење Нинковићу - Фото: РТРС
Суђење НинковићуФото: РТРС

Одбрана оптужених оцјењује, Тужилаштво БиХ од овог свједока није добило очекивано.

Бранилац првооптуженог Бранко Лазић тврди да Глигорић и поред усмјеравања тужиоца, свједочењем није потврдио наводе из оптужнице, те да је објективним изношењем чињеница поразио тужилачку намјеру. Специфичност овог суђења јесте суочавање чланова добојског кризног штаба, који су у досадашњем поступку и оптужени и свједоци. Тако ће се на клупи за свједоке у току поступка наћи и градоначелник Добоја Обрен Петровић, ратни начелник полиције и такође члан добојског Кризног штаба.

Труд тужиоца Џермина Пашића да Тихомира Глигорића наведе да поткријепи тврдње из оптужнице о удруженом злочиначком подухвату против несрпског становништва, који се ставља на терет Нинковићу, Паравцу, Бјелошевићу и Савићу, био је безуспјешан. Глигорић је јасно више пута поновио, све одлуке у добојском Кризном штабу доношене су транспарентно, акламацијама уз уважавање мишљења чланова кризног штаба који нису били из СДС-а...

"Кад се поведе нека расправа онда често су знали Теодор Лујић и Саво Кривокапић да кажу, немојте превише утицаја СДС-а, посебно када је говорено о кадровским питањима", рекао је Тихомир Глигорић, свједок Тужилаштва БиХ у предмету Нинковић и др.

Глигорић, такође није био члан СДС-а, али је до пред крај `93 био начелник војног одсјека и члан добојског кризног штаба. Исказ дат током истраге није негирао, али је рекао да су то његови властити ставови, које не може да поткријепи доказима. Одбрана оцјењује, до оптужнице засноване на ставовима свједока, а не на чињеницама и у истражном поступку и данас у судници довела су недозвољена хипотетичка питања тужилаштва ...

"То је по суду одбране резултат немогућности Тужилаштва да објективније доведе ствар у контекст понашања оптужених сарадњом на извршењу кривичног дјела, односно да будем једноставан, да потврде наводе из оптужнице", рекао је Бранко Лазић, бранилац првооптуженог Милана Нинковића.

"Свједок није хтио ни на који начин да потврди неке од теза из оптужнице и ако га је Тужилаштво просто водило ка томе, покушавајући да добије одговор који би одговарао тужилачкој тези да се радило ауторитативно са позиција или странке или једног од оптужених", навео је Миодраг Стојановић, бранилац трећеоптуженог Андрије Бјелошевића.

Један од наредних свједока Тужилаштва БиХ у овом предмету је и Обрен Петровић, градоначелник Добоја, такође члан добојског Кризног штаба. За разлику од Глигорића, који је и под заклетвом свједочио да су и Срби и други народи у Добоју преживљавали ратне невоље, све док нису сами изразили жељу да се иселе, што им је омогућено, Обрен Петровић у свом исказу тврди да има сазнања о злостављању несрпског живља.