latinica  ћирилица
18/10/2016 |  18:18 ⇒ 19/10/2016 | 09:10 | Аутор: РТРС

Мустафић: Орић ми је лично испричао како је убио судију Слободана Илића (ВИДЕО)

Након што је по налогу предсједавајућег Судског вијећа Шабана Максумића, тим судских вјештака утврдио да је Ибран Мустафић потпуно способан за свједочење, овај ратни сребренички функционер СДА, појавио се данас у судници у предмету против ратног команданта Сребренице Насера Орића и његовог саборца Сабахудина Мухића.
Ибран Мустафић - Фото: РТРС
Ибран МустафићФото: РТРС

Орића и Мухића оптужница терети за убиство српских заробљеника – Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића. Мустафић се данас између осталог у судници присјећао како му је Орић лично признао и до детаља описао како је ликвидирао судију Илића. 

У предвечерје рата, на позив СДА, Ибран Мустафић из Сребренице отишао је у Сарајево. Потом у Тузлу. И већ ту, од рођака Мирсада Мустафића, који је био на челу тузланског истуреног Штаба за Сребреницу, сазнао је за ликвидацију заробљених Срба са Залазја, предратних познаника - Слободана Илића, Бранка и Петка Симића, Мија Ракића и Сребреничке болничарке Раде.

"Шта се догодило са тим људима ја сам чуо лично из уста оптуженог. Оптуженог Насера", рекао је Мустафић.

Но то што је чуо од оптуженог Насера, Суд БиХ није дозволио да се публикује јавности. Али свједок је то испричао присутнима у судници.

“Насер је мени бахато рекао да му је у групи заробљених Срба допао Слободан Илић. Испричао ми је како га је ударио у око једном, па други пут, бајонетом. Ни гласа није пустио. Тада сам се, рекао ми је, први пут препао, па сам га преклао.” из свједочења Ибрана Мустафића

О ликвидацији заробљених Срба у Залазју, Мустафићу је претходно причао и стриц Енес. Био је возач камиона при Сребреничком штабу Територијалне одбране.

“Рекао ми је да је гледао како су товарили заробљенике из сребреничког затвора. По Орићевој команди одвезао их је на депонију у Залазје. Тамо је присуствовао масакру. Када је видио пир над болничарком Радом, побјегао је у Сребреницу, гдје је чекао да му врате крвави камион. Читав дан сам прала крвави камион, рекла ми је амиџиница Рахима.” из свједочења Ибрана Мустафића

Имао је Мустафић још много шта да исприча у судници! Између осталог и страхоте српског заробљеника којег су Орићевци довели код Хамеда Салиховића у канцеларију. О томе како је у мају 93. лично преживио атентат својих сународника под Орићевом командом, јер како каже није био слијепи послушник господара Сребренице. Преживио је још један ратни и три атентата у миру - након што је злочине у Сребреници уоквирио у “Планирани хаос”. Али, то није дозволио предсједавајући судског вијећа Шабан Максумић, који је претходно захтијевао детаљно психијатријско вјештачење свједока. Дозволио је, међутим, да судница и сусједна просторија буду напуњене десетинама Орићевих сабораца и представника Бошњачких удружења. За 15 чланова породица жртава, на почетку суђења, мјеста није било! Све док није интервенисала судија Весна Јесенковић.

"То само говори какав је однос ове правосудне институције чак и према породицама жртава из реда српског народа. Могу да кажем да сам запањена односном одбране према свједоцима, који су кључни свједоци у овим процесима, чине све да дискредитују свједоке какав је био и Ибран Мустафић", рекла је Радојка Филиповић.

Осим адвоката, без ваљаних аргумената и без уобичајеног осмијеха и оптужени Орић, питањима је покушавао да дискредитује Мустафића! Умјесто прижељкиваних одговора, слиједили су оптужујући попут онога – знаш ти добро Насере шта се десило!