latinica  ћирилица
18/10/2016 |  18:51 | Аутор: РТРС

Ово је 10 најбогатијих људи у БиХ

Браћа Кенан и Дамир Хастор, насљедници пословног царства које је створио Нијаз Хастор кроз Превент и АСА групу, предводе листу најбогатијих привредника у БиХ, објавио је магазин Форбес.
Новац - Фото: илустрација
НовацФото: илустрација

Како наводи Форбес, а преноси Дневник.ба, листом и даље доминирају трговци, што и није изненађење у економији која је базирана на увозу, а преживљавање доброг дијела популације зависи о дознакама дијаспоре, преноси хмс.ба

Уз трговачке ланце, велетрговина нафтом и нафтним дериватима и даље остаје један од најуноснијих послова и ту се ништа битно није промијенило нити је БиХ изузетак.

Иако су, несумњиво, најбогатији у БиХ, браћа Хастор далеко су од медијских рефлектора и за босанскохерцеговачку јавност непознаница. Нема их у вијестима о локалном , политички су невидљиви и засад немају никакву жељу да се медијски експонирају.

Мада су се нашли на врху овогодишње листе са 771 милиона КМ укупног прихода, имајући у виду да је групација Превент присутна с фирмама кћеркама у Њемачкој, Аустрији, Румунији, Шпанији, Бразилу, Мађарској и Турској, стваран укупни приход групације на глобалној нивоу је знатно већи.

Другу позицији на листи држи ХИФА група у власништву Изудина Ахметлића, чији је примарни бизнис трговина нафтом и нафтним дериватима. С обзиром на пад цијена нафте на свјетском тржишту у посљедњој години, може се очекивати да ће се то негативно одразити и на укупан приход нафташа, укључујући и ХИФА групу.

Иако је трговина нафтом и даље један од најуноснијих послова у БиХ, Ахметлић је, попут низа других привредника, почео с диверзификацијом пословања, улажући и у пољопривредну производњу кроз власништво над земљорадничком задругом “Пољопром“ у Санском Мосту. Процјењује се да је укупни приход око 681,3 милиона КМ.

На трећем је мјесту компанија Бинго у власништву тузланског привредника Сенада Џамбића, која убрзано шири мрежу својих малопродајних објеката, с амбицијом да у БиХ парира Конзуму Ивице Тодорића, играјући на карту домаћих производа и ниских цијена.

Бинго има и већинско власништво у Мајевица д.д., произвођачу грицкалица, коју су преузели када је компанија била у стечају. Укупан приход тих двију компанија у 2014. износио је 570,3 милиона КМ, а улагање у Мајевицу показатељ је Џамбићевих намјера да пословање с трговине прошири и на производњу. Осим Мајевице, Бинго има већински удио у још десет компанија у БиХ које се баве некретнинама, производњом одјеће и прикупљањем отпада.

Четврто мјесто заузима Томислав Антуновић, чија је фирма Антуновић АГС у 2014. имала 338,5 милиона КМ укупних прихода и чије пословање обухвата фирме у БиХ и Хрватској. Антуновићев примарни бизнис је трговање нафтом и нафтним дериватима, с чиме је почео још прије распада бивше Југославије, а данас уз бензинске пумпе посједује и хотеле и складишта.

Свјетлан Станић са Станић групацијом на петом је мјесту, при чему је само његова фирма Бореас у 2014. имала укупан приход од 338,3 милиона КМ. Како Станић групација обухваћа осам компанија, од којих су двије у Хрватској, укупан приход групације сигурно је већи, али консолидованих података нема. Уз велетрговину, Станић је почео с улагањима и у електронске медије, радио и ТВ станице у БиХ.

Власник ФИС-а Перо Гудељ заузима шесто мјесто. Гудељ је 1987. године основао компанију ФИС у Витезу. Десет година касније, 1997. године, отвара први велики трговачки центар у БиХ, и то у Витезу. Иако изван великих урбаних центара, захваљујући прије свега ниским цијенама, ФИС постаје редовна дестинација за купце из Сарајева и Зенице.

Убрзо Гудељ почиње с градњом трговачких центара ФИС у цијелој земљи, а упоредо с трговином покреће и властиту производњу намјештаја и текстилних производа. У 2015. години ФИС Витез имао је укупан промет од 307,2 милиона КМ, 16 продајних центара у БиХ и више од 3.000 запослених.

На седмом мјесту налази се Драго Малиновић, власник фирме Комерц-мали, Малиновић је 1993. године почео с трговином грађевинског материјала да би пословање проширио и на производњу грађевинских арматура, које пласира и на тржишта Хрватске и Србије, те на станоградњу. У 2015. компанија Комерц-мали из Прњавора имала је укупан приход од 244,2 милиона КМ.

Осмо мјесто заузима Хамед Рамић, власник фирме Еуро-асфалт. Рамић је основао грађевинску фирму Еуро-асфалт 1996. године, након завршетка рата у БиХ. Захваљујући послијератној обнови она је успјешно стартовала. Осим радова на градњи путева и високоградњи у БиХ, Еуро-асфалт се пробио и на тржишта Њемачке, Уједињених Арапских Емирата те Мауританије.

Власник је и фирми кћери Д инжињеринг и БХ Асфалт. Еуро-асфалт је са својих 420 стално запослених у 2014. остварио 217,7 милиона КМ укупних прихода.

Девето мјесто припало је Петру Ћорлуки, власнику компаније Виолета из Томиславграда. Он је доказао да трговина и нафта нису једини предуслови за успјех те да се добар бизнис може направити и с производњом.

У 2014. години Виолета д.о.о. Томиславград имала је укупан приход од 207,5 милиона КМ, а са својим је производима присутна је и на тржиштима Хрватске, Црне Горе, Србије, Македоније и Словеније. Творнице има у БиХ и Хрватској.

Вељко Ђукић, власник компаније Супер-петрол из Бање Луке, освоји је десето мјесто. Окосница у пословања чине трговина и превоз нафте и нафтних деривата. Компанија има пет бензинских пумпи, те складишта и терминале за нафтне деривате и текући плин, као и хотел.

У 2014. години Супер-петрол је остварио укупне приходе од 182,1 милион КМ, што га чини једном од највећих фирми по приходу међу приватним компанијама у власништву домаћих бизнисмена.

Извор: Вечерњи лист