latinica  ћирилица
18/10/2016 |  20:25 | Аутор: РТРС

У Франкфурту на највећем Сајму књига на свијету и 28 излагача из Србије

У Франкфурту у сриједу почиње Међународни сајам књига - највећа свјетска смотра књиге, на којој ће се међу издавачима из више од 100 земља наћи и тридесетак из Србије.
Сајам књиге у Франкфурту - Фото: СРНА
Сајам књиге у ФранкфуртуФото: СРНА


Овогодишња смотра књиге некомерцијалног, али пословног, информативног и промотивног карактера окупиће у Франкфурту до 23. октобра око 7.200 излагача из цијелог свијета, а током пет дана очекује се долазак више од 250.000 посјетилаца.

Према ријечима генералног секретара Удружења издавача и књижара Србије Ане Опаћић, издавачи из Србије имаће и заједнички наступ на националном штанду на коме ће бити изложено око 450 издања домаћих писаца и издавача.

"Учечће на једној тако великој манифестацији српским издавачима пружа могућност не само да представе своја издања већ и да буду у директној прилици да ступе у контакт са свјетским издавачким кућама и уговоре нову сарадњу", рекла је Опачић агенцији Бета.

Представник Привредне коморе Србије Срђан Маркотић рекао је  да ће дио националног штанда Србије који се организује у сарадњи са Министарством културе бити искоришчен и за промоцију 160. година од рођења Николе Тесле, али и београдског Сајма књига.

Маркотић је додао да само три издавача из Србије имају и свој посебни штанд на сајму у Франкфурту - чачанска Пчелица, Креативни центар и Евробук.

Главна уредница издавачке куће Пчелица Бојана Јовановић рекла је да је Франкфуртски сајам књига прилика да издавачи, успостављајући континуитет свог присуства међу најзначајнијим и највећим именима те области, докажу да се могу носити са проблемима свјетског издаваштва који не заобилазе ни мале ни велике.

"Пчелица ће у Франкфурту између осталог представити и едицију од осам васпитно-образовних сликовница међу којима су и Прича из шуме, књига овјенчана бројним наградама у региону, али и Мале књиге о великим људима које чине едицију од 16 прича о историјским личностима које су промијениле свијет у коме живимо", додала је Јовановић.

На националном штанду педставиће се и домаћи писци Драги Бугарчић, Владан Матијевић, Мићо Цвијетић и Ратомир Дамјановић.

Сајам у Франкфурту одржава се непосредно пред београдски 61. Међународни сајам књига који ће капије за посјетиоце отворити у недјељу, 23. октобра.

Извор: Вечерње новости