latinica  ћирилица
18/10/2016 |  21:02 | Аутор: РТРС

Малешевић: Залагаћу се за већа средства Народном позоришту

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је вечерас у Бањалуци да ће се лично залагати да буду већа буџетска средства за наредну годину намијењена Народном позоришту Републике Српске.
Дане Малешевић - Фото: СРНА
Дане МалешевићФото: СРНА

"За тако нешто има потреба које смо већ дефинисали, као што је на примјер реконструкција одређених дјелова објекта да би у цјелини био енергетски стабилнији", рекао је Малешевић Срни уочи премијере представе "Посљедњи мејдан Петра Кочића".

Он је навео да се кренуло у пројекцију буџета за наредну годину и да ће бити неких повећања, а да ли ће се успјети "убацити" нешто више средстава за Народно позориште зависи од више фактора.

"Најприје зависи од тога каква ће бити укупна пројекција буџета за наредну годину, а потом и од народних посланика", додао је Малешевић.

Он је истакао да Министарство на чијем је челу има посебан однос према Народном позоришту Српске јер је та установа стуб развоја позоришне умјетности у Српској, нагласивши да средства која му се додјељују нису увијек у оном износу какава би требало да буду.

"С обзиром на буџетске, односно финансијске могућности, ми се се трудимо да редовно покривамо плате, материјалне трошкове, а издвајају се и средства за фестивал театара који се овде организује", рекао је Малешевић.

Премијером "Посљедњи мејдан Петра Кочића", у режији Небојше Брадића, означен је почетак 87. позоришне сезоне Народног позоришта Републике Српске.

Ријеч је о драми чија је радња смјештена у окупирани Београд посљедње године Кочићевог живота, гдје прича о Петру Кочићу постаје прича о вјечном сукобу добра и зла и подсјећа на вријеме патње, када Аустро-Угарска показује своје окрутно лице пријетећи да затре биолошко и духовно биће српског народа.

Према традицији су додијељена и признања за умјетничка достигнућа у претходној позоришној сезони.

Признање за најбољу представу припало је представи "Часови у којима ништа нисмо знали једни о другима", док је Ђорђе Марковић добио признање за најбољег глумца, а Наташа Ивановић за најбољу глумицу у прошлој сезони.

Извор: СРНА