latinica  ћирилица
18/10/2016 |  21:32 ⇒ 21:59 | Аутор: РТРС

Изложба високе италијанске моде у Београду

Изложба високе италијанске моде под називом "Страсти и снови италијанске моде: Креативност, стил, и истраживање" вечерас је отворена у Конаку Књегиње Љубице у организацији Италијанског института за културу у Београду.
Изложба високе италијанске моде у Србији (фото:.wp.com) -
Изложба високе италијанске моде у Србији (фото:.wp.com)

Ова изложба говори о страстима које сваки дизајнер жели да утка у свој креативни процес и о сновима које креатори желе да реализују кроз своје креације, рекла је Тањугу кустос ове изложбе Алесија Тота.

Посјетиоци ће имати прилике да виде креацију сестара Фонтана, хаљину коју је носила Ава Гарднер, а затим је та хаљина приказана у једном другом свјетлу, у филму "Сладак живот" (La dolce vita) Федерика Фелинија, гдје је носи глумица Анита Екберг, рекла је Тота.

Хаљине које су искројене за црвени тепих, у питању је хаљина модне куће Армани, коју је носила Софија Лорен поводом прославе 70-те годишњице филмског студија "Чинечита" у Риму, такође је постављена овде рекла је Тота.

Креације које ће посјетиоци имати прилику да виде карактеришу италијанску културу и приказују љепоту италијанских градова, а то је креација Гаја Матиолија који има велики шлеп, боје плавог мора, који преставља Венецију као град у неком периоду 18. вијека.

Поред веома познатих имена Валентино, Весаће, Ђанфранко Фере, представљене су и креације младих умјетника, као што је Луана Полимени, чији је горњи дио хаљине сачињен од материјала који је прекривен чистим жлатом, златним листићима.

Хаљина за добродошлицу, принца Евана вон Фурстенберга, јесте хаљина која се налази на улазу Конака Књегиње Љубице, а на глави овог модела налази се плетеница која припада Књегињи Љубици.

Ова изложба промовише "Недјељу италијанског језика у свијету", овај догађај се организује сваке године у октобру мјесецу у циљу промовисања италијанског језика, кутуре, умјетности и науке и биће отворена до шестог новембра у Конаку Књегиње Љубице.