latinica  ћирилица
18/10/2016 |  22:29 ⇒ 22:40 | Аутор: РТРС

Србија шаље 700 "плавих шљемова"

Влада направила план учешћа Војске у међународним операцијама за 2016. и 2017. годину. Српски војници чуваће мир у 21 мисији у Африци, Азији и на Медитерану. Учешће у операцијама коштаће државу 1,7 милијарди динара.
Србија - плави шлемови - Фото: Novosti.rs
Србија - плави шлемовиФото: Novosti.rs

Под заставом Уједињених нација и Европске уније Војска Србије послаће 700 официра, војника и медицинског особља. Српске "плаве шљемове" чиниће војни посматрачи, штабни официри, медицинари, јединице ранга вода и чете, као и тим за заштиту бродова.

Ово је предвиђено Годишњим планом употребе Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама за 2016, који ће се примјењивати и сљедеће године. План је упућен у скупштинску процедуру, а пред посланицима ће се наћи на сљедећој сједници заказаној за 25. октобар.

На мапи учешћа српских војника под плавом заставом уписано је 14 дестинација, махом у Африци, Азији и на Медитерану. Ријеч је о 21 мисији, са различитим задацима и циљевима. Наши мировњаци, по свему судећи, путоваће у Либерију, Обалу Слоноваче, Конго, Мали, Судан, Сомалију, Западну Сахару, Џам и Кашмир. У плану су и операције на Блиском истоку и Средоземљу као и на Кипру и у Либану.

- Досада нисмо учествовали у мисијама у Западној Сахари, Малију, Џаму и Кашмиру, Јужном Судану и Судану - наводе у Министарству одбране. У ове земље српски војни посматрачи, штабни официри и санитетски тимови биће упућени тек на конкретан позив УН, на основу такозваног стендбај аранжмана. Он подразумијева да је одређено људство и опрема увијек спремно да на позив УН ускочи у неку од мисија.

Зоне држава у којима би ове и сљедеће године могли премијерно да се појаве српски војници махом су политички трусна подручја са слабом централном влашћу, у којима дјелују побуњеници и међусобно зараћене етничке групе. Изузетак чине провинције Џам и Кашмир, гдје влада релативно стабилан мир, закључен послије рата Индије и Пакистана.

- Највише људи ћемо и даље имати у Либану, гдје смо присутни већ неколико година. Тренутно се у овој земљи налази 177 официра и војника. У Централноафричкој републици имамо војну болницу, у којој ради 72  припадника . Врло је значајна мисија "Аталанта", у којој под заставом ЕУ учествује наш аутономни тим за заштиту бродова. У овој мисији тренутно учествују четворица штабних официра и група од 12 припадника Специјалне бригаде, чији је основни задатак заштита пловила од пирата - наводе у министарству.

Новину чини могућност учешћа у европским операцијама у Медитерану. Циљ српских официра биће надгледање ситуације на сјеверу Африке, као и праћење и сузбијање кретања миграната и кријумчара људи.

Миротворни ангажман српске војске у кризним жариштима у свијету, према рачуници наведеној у Плану употребе, коштаће 1,7 милијарде динара. Буџетом за ову годину одвојена је 1,1 милијарда, а остатак трошкова ће сноснити Уједињене нације.

Извор: Вечерње новости