X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
20/10/2016 |  16:39 ⇒ 16:50 | Аутор: РТРС

Галијашевић: Федерални медији маргинализују тероризам у БиХ

Стручњак за безбједност и борбу против тероризма Џевад Галијашевић изјавио је да се у Федерацији БиХ проблем тероризма медијски маргинализује и да су терористички акти у том дијелу БиХ били представљени као индивидуални и акти неуравнотежених појединаца.
Џевад Галијашевић - Фото: СРНА
Џевад ГалијашевићФото: СРНА

"Свјесно је занемарено да је тероризам увијек организовано насиље и да иза њега стоји политичка и вјерска елита", рекао је Галијашевић за Срну.

На маргинама Међународне конференције "Тероризам и електронски медији" који је у Београду организовало Министарство информисања Русије, Галијашевић је рекао да у случају Федерације БиХ тероризам политички подржавају политичке и вјерске елите, а медијима недостаје воља да уопште информишу о терористичким пријетњама.

"Терористички напад и убиство полицајца Ђурића у Зворнику, убиство два војника у Сарајеву од исламисте Енеса Омерагића, покушај линчовања премијера Србије Александра Вучића, који је био својеврсни терористички акт и изазвао страх у ширем регионалном смислу и представљао политички мотивисано насиље, као и напад на генерала Анту Јелеча, нису у Федерацији били ударна вијест ни два дана, а о узроцима се није ни говорило", упозорио је Галијашевић.

Према његовим ријечима, медији у Федерацији БиХ упорно представљају као вјерску појаву оно што јесу терористички кампови и јака упоришта терориста у БиХ.

"Имамо 64 параџемата који су уствари класични кампови за обуку, за мобилизацију бораца за одласке на страна ратишта. Дакле, видљиво је да и `Исламска држава` и `Ал каида`, `Нусра фронт` и `Боко харам` имају тај исламистички предзнак и медији морају одустати од лажне политичке коректности и сталног истицања да ове појаве у БиХ или у свијету уопште немају везе са вјером", каже Галијашевић.

Према његовим ријечима, медији у цијелој БиХ треба да раде слободно, али да више и чешће инсистирају на утврђивању стварних узрока и на идентификацији носилаца терористичких пријетњи.

"У БиХ је потпуно јасно да је то терористички покрет, да је то вехабијски покрет са 60 и више насеља, реликт `Ел муџахедин` одреда, `Алжирске групе`, `Египатске групе`, остатак активне исламске омладине, која управо попуњава ту медијску празнину", рекао је Галијашевић.

Он је истовремено подсјетио да се на челу гласила радикалног исламистичког покрета у БиХ "Саф" налази припадник злочиначког "Ел муџахедин" покрета Езхер Бегановић који се терети за убиство хрватског полицајца у Травнику.

"Медији морају чешће и одговорније да извјештавају о тероризму. Не постоји национално подобан тероризам. Не постоји национално прихватљив тероризам који је у функцији реализације националних циљева", истакао је Галијашевић.

Он је још једном указао на чињеницу да је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић исламиста по вокацији и најачи промотер исламистичког насљеђа свог оца Алије, као и најважнији реализатор његове "Исламске декларације" што Србе и Хрвате у БиХ доводи у тежак политички и безбједносни положај.

"Посебно је овдје однос САД и Велике Британије `тег око ногу` укупне безбједности и сигурно је да Изетбеговић има подршку као што је имао Бин Ладен, као што је имају "Нусра фронт" и исламски лидери. Изетбеговић не схвата да је његов крај као и Бин Ладенов. Да сви ти исламисти буду потрошени са становишта америчких интереса, а онда их пусте низ воду или се сами обрачунају са њима", закључио је Галијашевић.

Извор: СРНА