latinica  ћирилица
21/10/2016 |  08:34 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

Активиран "прекидач мртвог човјека"

Огроман директоријум тајних досијеа отворен је за јавност на сајту Викиликс што је пробудило страхове да је "прекидач мртвог човјека" Џулијана Асанжа активиран, што значи да је или ухапшен или мртав.
Џулијан Асанж (фото: © Sputnik/ Михаил Воскресенский) -
Џулијан Асанж (фото: © Sputnik/ Михаил Воскресенский)

Документи објављени у тишини садрже најтајније информације из свих крајева свијета, укључујући стотине докумената која се односе на америчку војску, Кремљ, Израел, краљевске породице, сајентологију, тајна друштва, мултинационалне корпорације, па чак и зип фајл под називом Стив Џобс ХИВ.

Са црним хумором, сваки фајл и фолдер је са временском ознаком 01.01.1984.

У прошлости је Викилкс објавио постојање "прекидача мртвог човјека" Џулијана Асанжа. У суштини, средство обесхрабривања његовог убиства, огромно скровиште тајни ће бити аутоматски објављено ако Асанж буде притворен или мртав.

За разлику од уобичајених Викиликс издања, званични Твитер налог није поменуо отварање фолдера за јавност, што појачава сумњу да је то аутоматско објављивање.

Страхови о безбједности Џулијана Асанжа су у порасту још од недјеље, када је влада САД извршила притисак на Еквадор да оснивачу Викиликса укине притуп интернету. Сљедећег дана је објављен необичан низ криптичних "твитова" од стране Викиликса, што је изазвало страхове да је активиран "прекидач мртвог човјека".

Објављивање огромног фолдера са датотекама које откривају тајне сила из свих крајева свијета, је без преседана.

Викиликс обично објави датотеке веома прецизно, дајући им публицитет пропраћен медијском кампањом.

Извор: Агенције