latinica  ћирилица
21/10/2016 |  08:54 | Аутор: РТРС

Чеферин: Финале ЛШ ван Европе? Добра идеја

Председник Европске фудбалске уније Александар Чеферин рекао је да би у будућности финалне утакмице Лиге шампиона могле да се играју ван Европе.

Чеферин је у интервјуу за Асошиејтед прес рекао је да ће отворити процес кандидатуре за домаћина најважније утакмице у европском клупском фудбалу и да је "отворен" за идеју да се финале Лиге шампиона одигра у Њујорку.

"Мислим да то може да буде идеја у будућности, али морамо да разговарамо о томе. На примјер, путовање од Португала до Азербејџана је скоро исто као да путујете у Њујорк. То није проблем за навијаче, али видјећемо. То је европско такмичење и мораћемо да размислимо", рекао је Чеферин.

УЕФА је до сада сама одређивала мјесто одигравања финалне утакмице.

"Процес кандидатуре мора да буде веома јасан, пошто није у реду да као политичку услугу добијете домаћинство Лиге шампиона и Лиге Европа. Са јасним процесом кандидатуре заштитићу администрацију и себе, пошто ће свако ко покуша да нас позове, да нас погура и да нам тражи такву услугу, добити јасан одговор: 'Извините, постоје јасна правила, не можемо то да урадимо'", рекао је Чеферин.

Словенац, који је прошлог мјесеца на челу УЕФА замијенио Мишела Платинија, изразио је спремност за иновације, али да не оштети уносна такмичења Уефе.

"Лига шампиона је најбољи спортски производ на свијету", рекао је четрдесетосмогодишњи Чеферин.

Бивши предсједник Фудбалског савеза Словеније навео је да неће жртвовати успјех тог такмичења тако што ће мијењати термине утакмица како би се прилагодиле азијском тржишту и увећале гледаност или спонзоре у том региону. Велики број утакмица у Лиги шампиона углавном почињу у 20.45 по средњоевропском времену.

"Са финансијске тачке гледишта то није идеално. Требало би да мислимо и на друга тржишта, али још нисам сигуран како то да урадимо. Кина је занимљива финансијски, САД још није, али тамо је фудбал у порасту", рекао је први човјек УЕФА.

Утакмице финала Лиге шампиона играју се суботом, а једна од могућности је да се тај меч помјери и одигра током радне недјеље. Предсједник Уефа рекао је да има проблема с календаром, пошто су и домаће лиге веома важне.

"Имате Премијер лигу која је веома јака. Још је рано говорити о промјенама", додао је Чеферин.

Он се осврнуо и на могућност промјене формата Свјетског првенства, пошто је предсједник Међународне фудбалске федерације Ђани Инфантино предложио да на Мундијалу учествује 48 умјесто 32 екипе.

"Нисмо хтјели да гласамо о томе пошто је сувише рано. Једноставно нисмо добили ниједну информацију о томе. Ништа. Само питање да ли ћемо проширити или не. Рекли смо да не можемо да одговоримо", навео је Чеферин.

Чеферин је рекао да би било поштено да Европа добије додатних 16 мјеста, а не да се проширивање искористи за корекцију разлика међу шест конфедерација. Тренутно 13 екипа од 55 чланица УЕФА имају мјесто на Свјетском првенству, а Чеферин је рекао да "навијачи у Сјеверној Америци и Азији више воле да гледају европске тимове".

"Можда бисмо изгубили ако би се гласало, али ми смо најјача конфедерација и то нико не би требало да заборави. Најјачи смо по квалитету и свим другим аспектима. Имамо најбоље репрезентације", додао је Словенац.

Чеферин је рекао да Уефа не жели да науди осталим конфедерацијама, али да би додатна мјеста за европске репрезентације увећала квалитет Свјетског првенства.

"Знам да се сви плаше да играју против Европе у плејофу. Могу да их разумијем али ако се плашиш да играш против некога, тај тим је вјероватно бољи и заслужује да оде на Свјетско првенство", закључио је Чеферин.

Извор: Б92