latinica  ћирилица
21/10/2016 |  11:55 | Аутор: РТРС

У Београду ускоро кинеска банка

У Београду ће ускоро бити отворена кинеска банка Бенк оф Чајна, најавио је кинески амбасадор у Србији Ли Манчанг.
Београд - Фото: РТРС
БеоградФото: РТРС

Ли Манчанг је за РТС рекао да очекује да у новембру буде потписан споразум двије земље о укидању виза, који ће, након тога, ступити на снагу.

Он је додао да ће деценијско пријатељство Србије и Кине бити унапријеђено укидањем виза, а крајњи рок за то је почетак 2017. године.

Он је навео да је Србија прва земља у Европи у којој је Кина направила мост, прва земља у којој Кина гради прву брзу пругу, као и прва земља са којом је Кина успоставила свеобухватно стратешко партнерство у Европи.

- Дошло је вријеме да видимо како да олакшамо људима, пословним људима, предузећима, компанијама, да посјећују и једну и другу земљу - рекао је Ли Манчанг.

Србија је, каже кинески амбасадор, све атрактивнија за кинеске туристе, подсјетивши да је у 2011. години око 3.500 Кинеза посјетило Србију, а само у првој половини ове године њих око 10.000.

Он наводи да се мјесечно Србима изда око 600, а годишње око 7.000 виза, углавном за туристе и бизнисмене, неки у Кину иду због посла, а неки и због студирања.

Упитан о обнављању директне авионске линије Београд–Пекинг, Ли Манчанг каже да се на то може рачунати.

- Ја сам оптимиста. Једна делегација из Србије борави у Кини, а тема је обнављање те линије. Тренутно, наша амбасада контактира са три кинеске авио-компаније... - рекао је Ли Манчанг.

Извор: СРНА