latinica  ћирилица
21/10/2016 |  11:58 | Аутор: РТРС

Ципрас разматра реконструкцију Владе?

Грчки премијер Алексис Ципрас разматра реконструкцију Владе да би зауставио пад своје популарности и склонио министре за које сматра да ометају склапање договора са кредиторима о смањењу грчког дуга, рекли су извори из грчког кабинета.
Алексис Ципрас - Фото: АП
Алексис ЦипрасФото: АП

Ципарс жели да се реформама постигне дубље реструктурисање и да Грчка буде укључена у финансијски програм Европске централне банке. Тиме би показао Грцима, уморним од вишегодишњих мјера штедње, да се њихова жртва исплатила.

Могући кандидат за смјену је министар енергетике Панос Скурлетис, који се противи неким од кључних захтјева за приватизацију, попут продаје удјела државе у националној електродистрибуцији.

Очекује се да ће министар финансија Еуклид Цакалокос задржати положај.

На питање о могућој реконструкцији Владе, портпарол кабинета Олга Геровасили рекла је телевизији "Скај" да је циљ Владе да се постигне "флексибилно, брзо и ефикасно" управљање земљом.

Ципрас је изабран за премијера прије 21 мјесеца уз обећање да ће окончати вишегодишње мјере штедње, које су наметнули међународни кредитори. Он је касније био приморан да промијени политику јер је земља била суочена са могућим искључењем из еврозоне.

Влада сада спроводи дубље реформе у оквиру новог пакета узимања међународне финансијске помоћи.

Извор: СРНА