latinica  ћирилица
21/10/2016 |  14:57 | Аутор: РТРС

Шулц: Европској унији пријети распад

Европска унија суочена је са великим изазовима, од незапослености и економске стагнације до избјегличке кризе и борбе против тероризма, а многи европски грађани, посебно млади, јако су разочарани њом, изјавио је предсједник Европског парламента Мартин Шулц.
Мартин Шулц - Фото: АП
Мартин ШулцФото: АП

Дезинтеграција ЕУ би, међутим, била "историјски неуспјех", који би будуће генерације скупо платиле, упозорио је он, а преноси сајт Н1.

- Реалност Европске уније је да нам пријети распад. Немам илузија о ситуацији у којој се налази ЕУ у овом тренутку - рекао је Шулц у сриједу на семинару за новинаре о будућности Европе у ЕП у Бриселу.

- Ситуација је по мом мишљењу драматична - упозорио је, објаснивши да је Европска унија суочена са пријетњама споља и изнутра, првенствено због одлуке Уједињеног Краљевства да је напусти, али и због тога што се доводи у питање темељна европска идеја сарадње између држава.

- Уједињено Краљевство, једна од чланица групе Г7, друга најјача европска привреда, стална чланица Савјета безбједности УН-а с правом вета и нуклеарна сила, одлучило је да изађе из Европске уније. ЕУ је због тога слабија - навео је он.

- Уједињено Краљевство је чланица групе Г7 и друга по величини европска привреда управо зато што има неограничен приступ јединственом европском тржишту, а преко њега свјетским тржиштима, али тога су се једноставно одрекли гласом народа. Због тога ће ослабити и Уједињено Краљевство - додао је.

Извор: Танјуг