latinica  ћирилица
21/10/2016 |  15:30 | Аутор: РТРС

Вучић: Стопа незапослености ускоро испод 12 одсто

- Предсједник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас у Крушевцу да у посљедње три године у Србији постоји тренд смањења стопе незапослености и да ће она ускоро бити испод 12 одсто, што је просјек у ЕУ.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић, који је са предсједником Србије Томиславом Николићем присуствовао потписивању споразума о изградњи фабрике за производњу каблова за ауто-индустрију између између Владе Србије и Њемачке компаније "Кромберг и Шуберт", констатовао је да инвестиције попут те значајно утичу на смањење стопе незапослености у земљи.

"Стопа незапослености у Србији прије три године је била 26,5 одсто, а данас износи 15,2 одсто. Успећемо да спустимо стопу незапослености испод 12 одсто што је просек ЕУ", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је нагласио да су и друге земље њемачкој компанији нудиле подстицаје, али да је Влада Србије понудила за пет одсто повољније услове.

"Србија је победила конкуренцију и опет ће за 10 одсто понудити боље услове од земаља у региону ако `Кромберг и Шуберт` одлуче да отворе још неку фабрику у Србији", рекао је Вучић и позвао власника те компаније да размисли о отварању погона у Краљеву, Крагујевцу или Јагодини.

Предсједник Србије Николић изјавио је да потписивање споразума представља "праву мјеру односа" који данас постоје између Београда и Берлина и значе потврду да је Србија земља од повјерења за инвеститоре.

"Србија је била на лошем путу. Четири године она се извлачи из невоља у које је сама упала. Србија коначно постаје држава на коју грађани могу бити поносни", поручио је Николић.

Амбасадор Њемачке у Србије Аксел Дитман је подсјетио да су њемачке компаније у Србији уложиле 1,8 милијарди евра и да запошљавају 30.000 људи.

Он је оцијенио да је Србија покренула значајне економске реформе и да је потребно да тако настави, те истакао важност владавине права како би инвеститори имали поуздано и стабилно пословно окружење.

Извор: Срна