latinica  ћирилица
21/10/2016 |  15:32 ⇒ 17:10 | Аутор: РТРС

Бањалучки Универзитет: Подршка Милану Маратуги (ВИДЕО)

На сједници проширеног Колегијум и Сената Бањалучког универзитета дата је пуна подршка ректору Милану Матаруги.
Сенат универзитета - Фото: РТРС
Сенат универзитетаФото: РТРС

На сједници проширеног Колегијум и Сената Бањалучког универзитета дата је пуна подршка ректору Милану Матаруги. Закључено је да су прошлоседмична дешавања када је просвјетна инспекција након пријаве професора Витомира Поповића наложила, па повукла одлуку о поновном избору ректора, удар на име и покушај рушења универзитета. Затражено је од Министарства просвјете да заштити Универзитет од сличних покушаја. 

Декани, продекани, проректори и финансијски директори дали су пуну подршку ректору Милану Матаруги. Истичу да је конституисање Сената било легално, као и све одлуке Управног Одбора. Њихове поруке медијима је пренио ректор Матаруга. Седам дана након што је, како тврди, извршен удар на Универзитет, Матаруга поручује да неће дозволити да студенти испаштају због ових дешавања.

- Без обзира на све то, Универзитет показује јединство у пуном капацитету и функционише без иједног проблема. Академска и радна атмосфера је на високом нивоу и овом приликом поручујемо нашим студентима да смо одлучни и одговорни и да гарантујемо најбоље услове студирања, каже Милан Матаруга, ректор Универзитета у Бањалуци.

Матаруга је нагласио да су сви чланови Сената и Проширеног колегијума сагласни да је неопходно осудити покушаје рушења Универзитета, те је позвао институције Републике Српске да заштите Универзитет од сличних покушаја.

- Прије свега, овдје осуђујемо непрофесионалне, дириговане и тенденциозне радње појединих просвјетних инспектора који су укључени у ове активности, а који су својим несавјесним радом нанијели огромну штету угледу Универзитета, и позивамо Инспекторат Српске да преиспита њихову одговорност, истиче Матаруга.

На сједници је позвано и Министарство просвјете и културе Српске да јавности објасни процедуре усвајања Статута Универзитета у Бањалуци које је ово министарство одобрило 2012. године и да дају потврду легалитета чланству представника Високе школе унутрашњих послова у Сенату Универзитета. Покренуће и иницијативу да високо образовање из садашњег, пређе у ресор Министарства науке и технологије.

Матаруга тврди да постоје изјаве појединаца на Универзитету који имају примједбе на рад професора Витомира Поповића, али тврди да о покретању процедура одговорности данас није било ријечи.