latinica  ћирилица
21/10/2016 |  15:56 ⇒ 22:36 | Аутор: РТРС

СНСД и ХДЗ припремају заједнички Приједлог закона о Уставном суду БиХ (ВИДЕО)

Лидер СНСД-а Милорад Додик и ХДЗ-а Драган Човић одлучили су данас у Бањалуци да у парламентарну процедуру упуте заједнички Приједлог закона о Уставном суду БиХ. Текст приједлога закона израдиће експертски тимови ове двије странке.
Прес конференција - Фото: РТРС
Прес конференцијаФото: РТРС

Позвана је и трећа, бошњачка страна, као и све друге странке да подрже предложено рјешење, уколико то желе.

Ово је први званични састанак предсједника Републике Српске и највеће странке у Српској Милорада Додика и хрватског члана Предсједништва и лидера ХДЗ-а Драгана Човића након избора.

Анализиран је добар успјех обје странке на протеклим изборима, тако да су договорили заједнички наступ у свим локалним заједницама гдје су ове двије странке заступљене. Очекују да ће договора бити и у дистрикту Брчко. Незаобилазна тема, свакако, било је функционисање, тј. нефункционисање власти на БиХ и федералном нивоу. Шта је уздрмало бошњачко-хрватску коалицију и да ли ће доћи до прекомпозциије власти на бх. нивоу?

Да у БиХ више ништа није исто као што је било до 2. октобра и да је с Бакиром Изетбеговићем све теже постићи договор схватио је и Драган Човић. Разочаран Мостаром и Стоцем одлучио је да започне серију разговора. Ни наивно, ни случајно - разговоре отвара с лидером странке којој је народ у Републици Српској дао највећу подршку. Тај исти народ је због одлуке Уставног суда БиХ рекао "Да" 9. јануару и да не прихвата суд који ради без властитог закона и у којем странци одлучују о судбини једног народа. Тако је "воља српског" народа и бошњачка маргинализација Хрвата била пресудна да Додик и Човић постигну договор о заједничком приједлогу закона о Уставном суду БиХ. 

- Обавићемо разговор и са трећом страном, али је важно да ми упутимо заједнички приједог. У њега ће бити укључене све политичке партије у Републици Срспкој, не може СДА све да одбија - истакао је Додик.

Да ли ће СНСД-ов и ХДЗ-ов приједлог добити подршку СДА, судећи према Изетбеговићевим ставовима, готово да је немогуће, јер се консензус изгубио и у Парламентарној скупштини БиХ. Да ли, због тога, Човић тражи новог партнера за власт у Сарајеву. Данас није о томе говорио, али је јасно поручио да се неријешена бошњачко-хрватска питања морају рјешити у наредних 10 дана. Хоће ли СНСД бити нови партнер ХДЗ-у у Сарајеву, Додик је одговорио: "Није и неће. Ми не прихватамо овакву консталацију односа. Мада смо свјесни да су ови из Републике Српске потпуно делегитимисани у том погледу. Они јесу легални, али немају легитимитет".

Легитимитет је опозицији, подсјећа Додик, одузео народ на изборима и то због њених представника у бх. власти. Рампу на релацији Бањалука - Сарајево покушава да отклони Драган Човић, поручивши да без Републике Српске нема европског пута.

- Морамо много тјешње сарађивати са носиоцима власти у Републици Српској. Не можете остварити европски пут без Републике Српске. То је унапријед осуђено - истакао је Човић.

Осуде нема за изборне проблеме у Стоцу, због којих Човић не крије љутњу и на надлежне органе, али и међународну заједницу.

Уз Мостар "град случај", цијели "бошњачки политички и вјерски" корпус у БиХ, каже Човић, покушао је да исто направи и од Стоца.

- Ја разумијем да су све бошњачке странке организоване. Слушао сам кад кажу "Столац мора пасти". Неко је желио да направи случај Столац. Било какаве трансверзале кроз Херцеговину неће ићи - нагласио је Човић. 

- И ми се боримо са зеленом трансверзалом и морам вас обавијестити да у Фочи није прошао Здравко Крсмановић - додао је предсједник Српске.

Жељели су Бошњаци да и од Сребренице направе "град случај". Када је њихов кандидат изгубио изборе, причу су пребацили на жртве Поточара.

- Поточари ће бити поштовани и жртве, али у политичком смислу више ништа неће бити као прије - наглашава Додик.

Као прије, давно више није ни у Мостару, гдје скоро деценију нема избора. Због Мостара Човић отвара душу у Бањалуци.

- Подсјетићу вас на говор Бакира Изетбеговића на ифтару, да ће избори у Мостару бити када они буду задовољни - истиче Човић.

Скривани под тепихом скоро четири године, као вулкан су прокључали проблеми у ФБиХ. Хоћемо ли, како поједини аналитичари прогнозирају, гледати кризу власти у Федерацији под називом – трећи ентитет.