latinica  ћирилица
21/10/2016 |  17:33 ⇒ 18:20 | Аутор: РТРС

"Србија шампион у поштовању мањинских права"

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић изјавила је да је Србија потврдила да је шампион у Европи у поштовању мањинских права и да намјерава да тако и остане.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

"Велика ствар по којој се Србија разликује у поштовању права националних мањина од многих других земаља, па и оних у Европској унији, јесте та што смо институционализовали механизам за сарадњу са националним мањинама кроз Националне савјете", рекла је Ана Брнабић послије састанка са предсједницима Националних савјета националних мањина.

Како је додала, то је механизам који је препознат и од ЕУ, и од Савјета Европе и ОЕБС-а као један од најбољих за заштиту права националних мањина.

"У претходном периоду Влада Србије је пуно урадила на развоју дијалога и обезбјеђивању развоја права и слобода националних мањина радећи са Националним савјетима на Акционом плану за остваривање права националних мањина који је усвојен у марту ове године", истакла је министарка.

Наглашавајући да је пуна имплементација тог националног Акционог плана тренутно најважнији задатак, Брнабићева је рекла да се ресорно Министарство у том погледу ослања како на Националне савјете, тако и на институције, као што су Повереник за заштиту равноправности и Канцеларија за људска и мањинска права.

"Пред нама је и рад на измјенама и допунама два важна закона – Закона о правима националних мањина и Закона о националним савјетима националних мањина. Надамо се да ћемо овим показати још једном да је Србија један од шампиона у Европи у поштовању права националних мањина", поручила је Брнабићева.

Наводећи да је ресорно министарство отворено за конструктиван дијалог за рјешавање појединих проблема у овој области, министарка је додала да је до овог састанка дошло само два мјесеца послије њеног преузимања дужности у Министарству државне управе и локалне саомоуправе управо зато што је ово важно и комплексно питање.

Вршилац дужности директора Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић је рекла да то тијело прати имплементацију Акционог плана, и да је већ почело да припрема први извјештај о спровођењу тог плана који се односи на период до краја јуна 2016. и који ће бити представљен крајем овог мјесеца.

"Преко 80 одсто мјера из Акционог плана су реализоване по динамици и у предвиђеном временском оквиру", истакла је Пауновићева, оцијенивши да то потврђује пуну посвећеност и Владе Србије и свих 70 учесника у имплементацији тог документа и закључујући да Акциони план за права националних мањина у пракси заиста живи.

Повјереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић је рекла да је Република заиста пуно урадила на томе да унапреди систем заштите и остваривања права националних мањина, али да је на састанку такође указала на проблеме са којима се сусрећу припадници мањина.

То су углавном, како је навела, проблеми везани за употребу матерњег језика, информисање, и недостатак одређених капацитета. Јанковићева је изразила задовољство због пуне спремности и разумијевања које је показало ресорно министарство за рјешавање проблема, посебно оне који се тичу дискриминације, што се посебно односи на положај ромске мањине.

Јене Хајнал, предсједник Националног савјета мађарске националне мањине, и замјеник предсједника Координације национаних савјета, оцијенио је данашњи састанак врло корисним са аспекта дефинисања методичких и финансијских категорија за праћење имплементације Акционог плана.