latinica  ћирилица
21/10/2016 |  18:07 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

СДА: Погрешна одлука Аустрије да празник обиљежи у Сарајеву, Бањалуци и Мостару

СДА је саопштила да је погрешна одлука о обиљежавању Националног дана Аустрије у Сарајеву, Мостару и Бањалуци.
СДА (илустрација) -
СДА (илустрација)

СДА сматра очекиваном изјаву аустријског амбасадора у БиХ Мартина Памера да је Аустрија, без икакве сумње, за јединствену и суверену БиХ, те у духу политике коју та земља води према БиХ.

"Међутим, активности Амбасаде у вези са обиљежавањем националног дана Аустрије треба да буду усклађене са том изјавом. Није у складу са том изјавом да обиљежавање овог празника, имајући у виду специфичност прилика у БиХ и контекст који је званичницима Аустрије добро познат, осим Сарајева планира да се уприличи у Мостару и Бањалуци", истичу из СДА.

Из ове странке очекују одговор на питање да ли је то само погрешна процјена Амбасаде Аустрије у БиХ или званичан став Министарства иностраних послова те земље.

"Уколико има потребе да земље које имају дипломатско-конзуларна представништва у нашој земљи обиљежавају национални дан и ван главног града БиХ, онда то не би смјели бити само Мостар и Бањалука већ и остали већи градови као што су Тузла, Зеница, Бихаћ, Бијељина, Добој и други", додаје се у саопштењу.

Аустријска Амбасаде у БиХ намјерава да свој Национални дан ове године обиљежи тако што ће организовати три одвојена пријема 25. октобра у Бањалуци, 26. октобра у Сарајеву и 27. октобра у Мостару.

Извор: Срна