latinica  ћирилица
21/10/2016 |  19:17 ⇒ 21:37 | Аутор: РТРС

Српским аутобусима онемогућен пролаз на Мердару

Око 200 путника, углавном српске националности, блокирано је на административном прелазу Мердаре са косовске стране, јер тамошњи органи не дозвољавају пролаз аутобусима приватне фирме из Грачанице и Косовске Митровице, захтијевајући међународне дозволе за транспорт.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Власник фирме "Кимко" Богољуб Маринковић пренио је РТС-у да за превоз путника посједује сва документа које косовска полиција, царина и друге службе захтијевају, укључујући и дозволе за међународни транспорт.

Маринковић је потврдио да су три аутобуса пуна путника блокирана од 16 часова. Очекује да проблем буде ријешен, наводећи да косовски органи немају разлога да блокирају саобраћај аутобуса.

У рјешавање овог проблема укључен је на лицу мејста и официр за везу Владе Србије у Приштини Дејан Павићевић.

У два наврата, косовске власти данас су вратиле са административних пунктова Мердаре и Јариње и са прелаза "Ђенерал Јанковић" са Македонијом двије групе српске дјеце са Косова, која су кренула на екскурзију у Нови Сад и на извођење драмске представе у Скопљу.

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије осуђује малтретирање којем су данас, самовољом представника приштинских власти, била изложена српска дјеца на прелазима Јариње и Мердаре, као и на прелазу "Ђенерал Јанковић".

"Бескрупулозност Приштине данас је прелила пуну чашу јасном поруком да су Срби и њихова дјеца ускраћени за елементарна људска права, као што је право на слободу кретања. Они који малтретирају дјецу не заслужују ништа осим гнушања и презира", наводи се у реаговању Канцеларије.

"Фрустрирањем, препадањем и покушајем затварања српске дјеце у резерват не доприноси се стварању међунационалног повјерења, а данашњи бесрамни чин показује да неки насилници у Приштини то заправо и не желе", подвлачи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Извор: РТС