latinica  ћирилица
21/10/2016 |  20:59 | Аутор: РТРС

Шведски академик: Дилан је арогантан

Високи члан шведске Акедмије осудио је данас "арогантно понашање" америчког музичара Боба Дилана који се није огласио од 13. октобра када је именован за добитника Нобелове награде.

Дилан (75) није одговорио на поновљене телефонске позиве Академије нити је реаговао у јавности послије објављивања његовог имена као добитника награде.

- То је непристојно и арогантно. Показао је какав је - рекао је академик Пар Пер Вастберг, преноси шведска телевизија СВТ.

Дилан је тренутно на турнеји у САД и током концерата није спомињао Нобелову награду.

Чак и једно помињање Нобелове награде на његовом сајту је уклоњено. У деијлу "књиге" у тексту од 17. октобра о његовој збирци пјесама "Тhe Lurics: 1961-2012" писало је великим словима "добитник Нобелове награде за књижевност", али је то уклоњено.

Академија која додјељује награде, није сигурна да ће се Дилан појавити на свечаној додјели у Соткхолу 10. децембра, преносе шведски медији.

Досад су једино два добитника одбила Нобелову награду за књижевност. Борис Пастернак је то урадио под притиском совјетских власти 1958, док је Жан-Пол Сартр, који је одбијао све награде, Нобела одбио 1964. године.

Извор: Агенције