latinica  ћирилица
21/10/2016 |  22:24 | Аутор: РТРС

Случајно откриће које ће спасти свијет?

Научници из Националне лабораторије Оук Риџ у САД "случајно" су открили начин да преокрену процес сагоријевања угљендиоксида, претварајући га назад у гориво, пише Индепендент.
загађења околине - Фото: Beta/AP
загађења околинеФото: Beta/AP

Научници су приликом процеса користили нанотехнологију, а првобитно су намјеравали да претворе угљендиоксид у метанол, а не етанол.

Како коришћени материјали прилично јефтини, стручњаци сматрају да би тај поступак могао да се користи у индустрији, на примјер за чување вишка енергије произведене у електранама.

- Узимамо угљендиоксид, отпадни продукт сагоријевања, и затим тај процес "окрећемо" уназад како бисмо добили корисно гориво - кратко је објаснио процес доктор Адам Рондинон, главни аутор студије о овом процесу.

Рондинон је такође изложио све позитивне ефекте у вези са овим процесом:

- Етанол већ данас можете да користите као гориво за возила, без модификација. С друге стране, угљендиоксид је проблем. Ако га користимо, онда спречавамо да одлази у атмосферу - сматра Рондинон.

Научници су поступак спровели помоћу катализатора направљеног од угљеника, бакра и азота, а као окидач за реакцију коришћена је струја.

- Очекивали смо да процес буде компликованији, а до открића смо донекле дошли игром случаја. Покушавали смо да проучимо прву фазу очекиване реакције кад смо схватили да катализатор узрокује сасвим другу реакцију. Етанол је за нас био изненађење - каже Рондинон.

Раствор угљендиоксида и воде претворен је у етанол у повратку (између 63 и 70 одсто првобитне количине), што значи да се већина ЦО2 и електричне енергије потребне за његову производњу не губи, већ претвара у етанол, објаснили су научници којима је сљедећи циљ да додатно унапреијде ефикасност процеса чија је практична примјена од потенцијално епохалног значаја.

Извор: Агенције