latinica  ћирилица
22/10/2016 |  08:25 | Аутор: РТРС

Москва: Бесмислица о "Мистралима", чудно понашање пољског министра

Тврдња пољског министра одбране Антонија Маћеревича да је Египат продао Русији два војна брода "Мистрал" француске производње за један долар је "бесмислица".
Носач хеликоптера Мистрал (архива) -
Носач хеликоптера Мистрал (архива)

То је изјавио портпарол руског Министарства одбране Игор Конасасенков.

"Маћеревичеве тврдње да је Русија купила 'Мистрале" од Русије су бесмислица. Чудно понашање пољских министара одбране су већ дуго јавна тајна чак и у Пољској", рекао је Конашенков, а пренијела агенција Тасс.

Он је додао: "Маћеревич изговара такве спекулације, као и многе друге апсурдне изјаве, само у сврху сопственог рекламирања. Али то је проблем пољског вођства, а не наш."

Маћеревич је изјавио да је Египат продао Русији два француска војна брода "мистрал" током јучерашње парламентарне дебате, а касније је новинарима рекао да је ту информацију добио од "поузданих извора", али није открио детаље.

Пољски министар је јуче додао да "када би се Египат сада повукао из те операције, то би ишло на руку свјетском миру" и, како је навео, то била добра лекција за Русију.

Француска је првобитно изградила та два брода за Русију, али је продаја отказана након припајања Крима Русији, а бродови су, умјесто Москви, продати Египату, подсјећа америчка агенција.

Маћеревич је изнео коментар у тренутку када су односи између Варшаве и Париза напети због тога што је Пољска отказала споразум о куповини француских војних хеликоптера вриједан 3,5 милијарде долара.

Извор: Тањуг