latinica  ћирилица
22/10/2016 |  09:24 ⇒ 19:42 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Оснивање НСРС - историјски корак у стварању Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је оснивање Скупштине српског народа у БиХ, касније Народне скупштине Српске био први историјски корак у оснивању Републике Српске.
Недјељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недјељко ЧубриловићФото: РТРС

"Била је то храбра, мудра и визионарска одлука 83 српска посланика иако изнуђена сталним маргинализовањем и прегласавањем српског народа у тадашњој СР БиХ", рекао је Чубриловић.

Он је нагласио да су оснивањем Народне скупштине постављени темељи Републике Српске организовањем законодавне, а затим извршне и судске власти.

Чубриловић подсјећа да је Народна скупштина изабрала прво Предсједништво Републике Српске, донијела одлуку о формирању Војске Републике Српске, бирала 14 влада, донијела законе о оснивању медија, културних и образовних институција, Академије наука и умјетности и бројних агенција и управа и системска законска рјешења на којима је утемељена Српска.

"Оснивањем парламента, који је донио конститутивна акта, Декларацију и Устав, Срби у БиХ су обезбиједили право на равноправност и уважавање ставова унутар БиХ, које је неколико година касније, након, нажалост, крвавог ратног периода верификовано Дејтонским споразумом и признањем Републике Српске као једног од два конститутивна ентитета која чине државну заједницу БиХ", навео је Чубриловић.

Он је подсјетио да се први сазив Народне скупштине суочавао са многим крупним и преломним одлукама међу којима је било и неколико мировних планова -Кутиљеров, Венс-Овенов, Овен-Столтенбергов и План Контакт групе.

"Упоредо са тешким и историјским одлукама посланици су радили на доношењу системских закона без којих не би било ни институција, нити би Република Српска могла да функционише у свим областима економског, културног и образовног живота", рекао је Чубриловић за "Глас Српске".

Он је истакао да су сви послијератни сазиви Народне скупштине наставили пут очувања и изградње Републике Српске и да су имали историјске изазове и доносили тешке одлуке.

"Вјероватно је најтежа одлука овог сазива парламента она која се тиче одлуке Уставног суда о 9. јануару, Дану Републике. Формирањем Тима за припрему приједлога захтјева за преиспитивање одлуке Уставног суда БиХ ми смо се борили да снагом правних аргумената одбранимо своје право да празнујемо рођендан Републике Српске", навео је Чубриловић.

Он је истакао да се против политичких одлука, као што је ова, тешко борити правним средствима, због чега се та борба наставља доношењем новог закона о којем ће се ускоро изјаснити Народна скупштина Републике Српске.

Извор: СРНА