latinica  ћирилица
22/10/2016 |  12:31 | Аутор: РТРС

У понедјељак свечано отварање наступа Српске на сајму књига у Београду

Наступ Републике Српске на овогодишњем Међународном сајму књига у Београду свечано ће бити отворен у понедјељак, 24. октобра, извођењем књижевно-сценског програма "Идеш ли роде" на штанду Српске.
Сајам књига - Београд - Фото: Screenshot
Сајам књига - БеоградФото: Screenshot

Најављено је да ће свечаности присуствовати министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.

Током одржавања сајамске манифестације планирано је да 39 издавача из Српске представи 63 књиге и седам књижевних и научних часописа.

Непосредно након отварања наступа Републике Српске, које је предвиђено за 12.00 часова, биће представљена књига "Наша исповјест" о страдању Српкиња у рату у БиХ од 1992 до 1995. године, а потом слиједи промоција књиге "Издаја" аутора Милана Љепојевића.

Другог дана сајамског представљања Републике Српске предвиђена је промоција четири наслова Српског просвјетног културног друштва "Просвјета" са Пала, као и промоција књиге "Политичка анатомија једне пресуде - десупстанција Републике Српске" аутора Милана Благојевића.

Истог дана београдској читалачкој публици биће представљена три побједничка романа на конкурсу "Златна сова" Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, као и промоција три издања у организацији Борачке организације Републике Српске.

Трећег дана сајамског представљања Српска ће се сајамској публици представити издањима Представништва Републике Српске у Србији.

За четвртак, 27. октобра, предвиђена је промоција издања Републичког завода за статистику "Отворена књига о попису у БиХ".

Истог дана своју издавачку дјелатност представиће Академија наука и умјетности Републике Српске са 11 наслова, међу којим је "Дејтонски мировни споразум двадесет година послије" аутора Рајка Кузмановића.

Према најави организатора, у петак, 28. октобра, биће представљена издавачка дјелатност Матичне библиотеке Источно Сарајево са два наслова.

У суботу, 29. октобра, биће саопштена одлука о добитнику "Повеље успјеха 2016. године" - традиционалног признања издавачу најтраженије књиге на штанду Републике Српске и уприличена промоција књиге "Одломци", аутора Матије Бећковића.

На Сајму, који се одржава под слоганом "Књиге у руке", представиће се више од 450 домаћих и страних излагача, а земља почасни гост је Иран.

Међународни сајам књига у Београду биће свечано отворен сутра у 18.00 часова.

Извор: СРНА