latinica  ћирилица
22/10/2016 |  12:51 ⇒ 15:01 | Аутор: РТРС

Ирачани савладали ИД, преузели контролу над Киркуком

Ирачке безбједносне снаге савладале су велики напад Исламске државе у Киркуку и у потпуности преузеле контролу над тим нафтним градом на сјеверу Ирака.
Киркук (фото: Matt Cetti-Roberts) -
Киркук (фото: Matt Cetti-Roberts)

То је јавила ирачка државна телевизија, преноси Ројтерс.

Градске власти су дјелимично укинуле полицијски час који су прогласиле након што су џихадисти извели јуриш на полицијске станице и друге установе у петак пред зору, додао је ирачки ТВ канал, позивајући се на свог дописника у Киркуку.

Ирачка полиција саопштила је да је велики напад екстремистичке организације Исламска држава на циљеве у граду Киркук и околини завршен након тешких сукоба који су трајали 24 сата.

Генерал Хатаб Омер рекао је да су сви нападачи или убијени или су се разнијели експлозивом, додавши да је подручје око покрајинског штаба, гдје су се водиле најтеже борбе, јутрос било мирно.

За сада није познато колико екстремиста је учествовало у нападу, чији је циљ, како се чини, скретање пажње са Мосула, а на који су ирачке снаге покренуле офанзиву како би га ослободиле од Исламске државе.

Екстремисти су убили 13 радника, укључујући четворо Иранаца, у електрани сјеверно од Киркука, као и репортера локалне телевизије.

Раније током дана, болнички извори су саопштили да је у нападу Исламске државе на Киркук убијено 46 људи, претежно припадника ирачких безбједносних снага, док је 133 људи рањено.

Од почетка сукоба у петак ујутро убијено је и 25 џихадиста, преноси АФП.

У међувремену, у Багдад је данас допутовао амерички министар одбране Ештон Картер, како би прикупио информације о офанзиви на ирачки град Мосул, упориште ИД, која траје већ шест дана.

Он се састао са командантима медјународне коалиције на челу са САД која помаже ирачким снагама да протјерају џихадисте из тог града.

Картер треба да се састане и са ирачким премијером Хајдаром ал Абадијем са којим ће, између осталог, разговарати и о томе због чега се Ирак противи укључивању Турске у операције око Мосула.

Киркук се налази на подручју богатом нафтом, око 170 километара југоисточно од Мосула, посљедњег великог упоришта џихадиста у Ираку.

Извор: Бета, Танјуг