latinica  ћирилица
22/10/2016 |  13:47 | Аутор: РТРС

"Дело": Запад нема представу шта да ради с Путином

Запад је у све већем страху кад је ријеч о Русији на челу са предсједником Владимиром Путином, пише словеначки лист "Дело".
Владимир Путин (Фото: Sputnik/Алексей Никольский) -
Владимир Путин (Фото: Sputnik/Алексей Никольский)

Док њемачка канцеларка Ангела Меркел упозорава да би Европска унија могла да веома брзо одговори по питању руских акција у Сирији, Запад још не зна како да поступи.

"Највећи критичари сматрају да најновије тензије умногоме представљају одраз унутрашњих проблема земље која је своје социјално осигурање засновала на продаји фосилних горива и њеног лидера који не планира да се повуче са ауторитарне власти послије 16 година", наводи лист.

Исти критичари су мишљења да је Русији потребна истинска демократизација и владавина права за универзални развој, али то би довело до рушења многобројних монопола и потребе за игнорисањем политичких и економских лекција из 20. и 21. вијека, додаје се у тексту, преноси СТА.

У складу са таквим ставом, Совјетски Савез се распао зато што су диктаторства и централно планирана економија гушили креативност људи, док је Запад изљедрио појединце попут оснивача "Епла" Стива Џобса и канадско-америчког бизнисмена и изумитеља Илона Маска, примјећује "Дело".

"Истина је, додуше, да је дио западне популације застранио због глобализације, што се најбоље види код присталица Доналда Трампа, Брегзита и екстремних европских националиста", напомиње словеначки лист.

Упркос тврдњама Меркелове, Запад и даље нема идеју шта да ради, при чему спољнополитички минимализам предсједника САД Барака Обаме у погледу Москве није задобио много поштовалаца, док на површину избијају нуклеарне и друге пријетње Русије, а свјетска уздржаност се вратила стратешком вокабулару, закључује "Дело".

Извор: Танјуг