latinica  ћирилица
22/10/2016 |  18:13 ⇒ 23/10/2016 | 11:58 | Аутор: РТРС

Миладин Јањетовић, Бањалучанин са аустралијском адресом: Овдје вриједи улагати! (ВИДЕО)

Миладин Јањетовић, још је 1985. године отишао у Сиднеј, тамо покренуо властити посао, а ни након 30 година није заборавио родну Бањалуку. Породичну фирму препустио је сину, да би што више времена проводио у свом граду.
Миладин Јањетовић - Фото: РТРС
Миладин ЈањетовићФото: РТРС

Без обзира на удаљеност, труди се да повеже српски народ, за који каже да се одувијек бори са "вјетрењачама". Јањетовић тврди - ово је подручје које се развија и пред којим су најбоља времена.

Прије 31 годину отишао је из Бањалуке, како каже, тада далеко мање и скромније него данас. Миладин Јањетовић, Бањалучанин са аустралијском адресом, труди се да, иако хиљаде километара далеку, српски народ у Аустралији приближи Републици Српској.

- Живот наших људи, спосебно у Аустралији је јако добро организован. С обзиром да смо далеко од свега морали смо да се ангажујемо и активирамо. Имамо јако добро изграђене своје цркве, Сиднеј на примјер има шест цркви и четири српска клуба - каже Јањетовић, који је потпредсједник Српског центра у Сиднеју.

Друштвену и политичку ситуацију у Српској, Миладин каже, прате свакодневно. Потврду наставка сарадње Српске и њеног народа у Аустралији, Миладин је добио на састанку код предсједника Републике, Милорада Додика.

- Захваљујући њему /Додику/ и његовим сарадницима, ми смо дошли у сасвим другу Бањалуку, модерну и изграђену. Бањалука је нешто сасвим друго, промијенила се, изградила и прерасла у један савремен и лијеп град - каже Јањетовић.

Миладин је отац троје дјеце. Најважније му је било да израсту у праве људе, али и да никад не забораве коријене. Сваком доласку у Бањалуку, изнова се радују.

- Сваке године долазе у Бањалуку. Воле и радују се одмору у Републици Српској. Нарочиото се обрадују када дођемо до Градишке, па видимо таблу "Добро дошли у Републику Српску". Тад је срце испуњено, осјећамо да смо дошли својој кући - каже Миладин.

У потенцијале Српске он не сумња ни тренутка. Каже, ово је подручје у које треба улагати, а сигуран је да ће се у наредном периоду много наших људи с капиталом вратити у Српску.