latinica  ћирилица
22/10/2016 |  21:23 ⇒ 21:38 | Аутор: РТРС

Трамп обећао 25 милиона нових радних мјеста

Републикански предсједнички кандидат Доналд Трамп поручио је да ће донијети промјене у "поквареном систему" у Вашингтону и у данашњем говору представио план за својих првих 100 дана на власти, уколико буде изабран за предсједника САД 8. новембра.
Доналд Трамп -
Доналд Трамп

Амерички милијардер, који је магнат у области некретнина, обећао је да ће "исушити мочвару у Вашингтону" и на њено мјесто поставити "нову владу која припада народу, коју је дао народ и која је за народ", алудирајући на чувено обраћање предсједника Абрахама Линколна током америчког грађанског рата 1863, наводи АФП.

- Промјена мора да дође изван нашег веома поквареног система. Наша кампања представља ону врсту промјене која се дешава једном у животу - рекао је Трамп пред неколико стотина присталица.

АФП наводи да је Трампов говор трајао 45 минута, да се радило о унапријед припремљеном тексту, а не о уобичајеним Трамповим импровизацијама, и да је у њему изнио приједлоге за својих првих 100 дана на власти.

Трамп је обећао да ће обезбиједити "најмање 25 милиона послова за једну деценију", да ће "обуздати илегалну имиграцију, наметнути временска ограничења Конгресу, поново испреговарати Сјеверноамерички споразум о слободној трговини (НАФТА) и повући потпис предсједника Барака Обаме на реформу здравствених услуга".

Он је такође рекао да ће "обуставити плаћања милијарди долара за програме УН за борбу против климатских промјена" и искористити уштеђени новац "за сређивање водене и еколошке инфраструктуре Америке".

- Ја нисам политичар и никада нисам желио то да будем. Али, када сам видио у каквим је проблемима наша земља, осјетио сам да морам да дјелујем - рекао је Трамп.

Извор: Танјуг