latinica  ћирилица
22/10/2016 |  21:55 | Аутор: РТРС

"САД показале антируски став"

Русија је оцијенила да су САД показале "антируски" став одбијајући долазак руских посматрача на предсједничке изборе 8. новембра.
Сергеј Рјабков (фото: © Sputnik/ Valeriy Melnikov) -
Сергеј Рјабков (фото: © Sputnik/ Valeriy Melnikov)

Додаје се да се то догађа у јеку полемике око наводне умијешаности Москве у америчке предсједничке изборе.

- Не остаје много времена до избора у САД, али питању посматрача, као и бројним другим питањима тренутно у Америци, прилази се на изразито антируски начин - рекао је замјеник министра спољних послова Сергеј Рјабков.

- Ако смо ми из политичких разлога ускраћени, из тога ћемо извући одговарајуће закључке - упозорио је он.

Рјабков је рекао да амерички званичници не треба да рачунају на то да ће Руси то заборавити и да се тога неће сјетити када Американци буду хтјели да посматрају нешто, и оцијенио да су америчке изјаве "недопустиве".

Руски званичници навели су да је Москва жељела да пошаље посматраче за америчке изборе 8. новембра, али да је више америчких држава одбило да их акредитује.

Вашингтон је јуче саопштио да су руски посматрачи добродошли, али да Русија одбија да се придружи мисији Организације за европску безбједност и сарадњу која ће посматрати изборе.

- Чињеница да су изабрали да се не придруже посматрачкој мисији ОЕБС-а, јасно показује да је ова тема за њих само ствар публицитета и односа с јавношћу - рекао је портпарол Стејт департмента Џон Кирби.

Предсједник Русије Владимир Путин је одбацио те наводе.

САД сматрају да Русија фаворизује републиканског предсједничког кандидата Доналда Трампа, који је похвално говорио о Путину и заложио се за боље односе са њим.

Извор: БЕТА