latinica  ћирилица
23/10/2016 |  17:22 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Србе и Хрвате у Суду БиХ, Кресо свела на статистичку грешку (ВИДЕО)

Суд БиХ, под дванаестогодишњим руководством предсједнице Медџиде Кресо, опасно се приближио амбису – једнонационалне - Бошњачке правосудне институције, у мултиетничкој БиХ.
Графика 2 -
Графика 2

Након што је из менаџмента Суда потиснула све Србе, а једини Хрват грчевиту борбу води за опстанак, исти пут трасирала је и судским вијећима.

Од седам судских вијећа у одјељењима за ратне злочине и организовани криминал, само у једном је задовољена уставна одредба о три конститутивна народа. У преосталих шест, одлазећа предсједница именовала је по два Бошњака. По једно мјесто у трочланим Вијећима наизмјенично, резервисано је за Србе или Хрвате.

Сарајевски политички тестамент - пуна доминације Бошњака над друга два конститутивна народа, у Суду БиХ Медџида Кресо је започела! И завршила! Србе и Хрвате у управљачкој структури свела је на ниво статистичке грешке.

У судским вијећима, на икебане! У свим досадашњим препискама са нашом медијском кућом, одлазећа предсједница поступке је волшебно правдала наводном стручношћу именованих.

- У овој институцији увијек је постојала само подјела на оне који су стручни и способни и на оне који нису, навели су из
Суда БиХ.

Кресин кантар стручности као да је баждарен само на Бошњаке и послушне јој из реда Осталих. Јер у одјељењу за ратне злочине Вијећа је пет! А само у једном заступљена су сва три народа. У Одјељењу за организовани криминал стање још и горе. Јединог хрватског судију Татјану Косовић, Кресо је из вијећа прераспоредила за судију за претходни поступак. Србина Бранка Перића за претходно саслушање. Све њихове одлуке опет пролазе кроз руке већинских бошњачких Вијећа, који неријетко пресуђују прегласавањем.

У апелационом одјељењу – слика иста. Судија осам, а Бошњака пет. Предводи их предсједница, која и ова вијећа саставља према властитој жељи. Или пројектованој пресуди. И опет није све. Јер умјесто да Високо судско и тужилачко вијеће Медџидину мисију стопира, њен кантар користи. Колекцију јој употпуњује са пет нових судија – све Бошњака.

За то вријеме, Кресо је за своју замјеницу одабрала Миру Смајловић. Предсједник Апелационог одјељења постао је Хилмо Вучинић, а Кривичног Минка Крехо. Када се свему дода готово једнонационална Управљачка структура Суда БиХ добије се замало па Бошњачки суд. И ваљда неки алхемијски Устав креиран у сарајевској кухињи.

- Има много институција на нивоу БиХ које предоминантно припадају једном конститутивном народу, Бошњачком, та национална неравнотежа негдје иза кулиса тежи да се на подручју БиХ направи исламска држава, дакле не на комплетном подручју и да је то пројекат који се развија наизглед бениган , а за БиХ заиста малиган, рекао је Никола Шпирић, посланик СНСД-а у Представничком дому БиХ.

А таквом му је, бар у правосуђу, основ подастро, још прије деценију и по, тадашњи високи представник Волфганг Петрич. Наметнути неуставни Закон и његове шупљине, предсједници суда дозвољавају и овакво мешетарење стручношћу. То што је Устав изнад Закона, Петричу, свим његовим насљедницима, нити предсједници са деценијским роком трајања, није сметало.

Српским и хрватским законодавцима јесте. Али слаба вајда, када Сарајево заједно са странцима умјесто да малигне болести лијечи, у исте и бенигне претвара.

- Босна и Херцеговина није правна држава, није заправо ни држава, да би функцинисала правна држава морамо направити реформу правосуђа, рекла је Борјана Кришто, замјеница предсједавајућег Представничког дома БиХ .

Реформа правосуђа, међутим, већ годинама на чекању. Опет захваљујући Сарајеву и разним Петричима. За то вријеме одлазећа предсједница рачуне никоме не полаже. И са менторима и лобистима, вриједно утире пут, како сада ствари стоје својој насљедници Мири Смајловић, са којом кантар дијели!

Хоће ли “анемични“ небошњачки званичници дозволити, поново да побиједи сарајевски митски “професионализам“!?