latinica  ћирилица
23/10/2016 |  18:26 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Од кога купујете струју? (ВИДЕО)

Иако је либерализација тржишта електричне енергије на снази готово двије године, за потрошаче се ништа није промијенило. Државним електродистрибуцијама и даље смо вјерни јер, осим на папиру - другог избора, изгледа, и немамо.
Струја - Фото: РТРС
СтрујаФото: РТРС

Иако се скоро двије године хвалимо отвореним тржиштем електричне енергије, грађани о томе мало знају. Има ли јефтиније струје од ове коју сад купују, како пронаћи новог снадбјевача и шта значе уговори које су потисали с домаћим електропривредама- углавном не знају.

Вјерност малих купаца домаћим електропривредама, стручањаци објашњавају тиме што су други регистровани снадбјевачи струјом, њих 23 у БиХ, фокусирани на велике купце - углавном индустрију. Други разлог је што у тржишној утакмици цијеном не могу бити конкуренти домаћим електропривредама.

- За сада дође на исто, не треба заборавити да је цијена за домаћинства међу најнижим у Европи, зато ни нема промјене снадбјевача - каже Семин Петровић из сарајевског Истраживачко- развојног центра за гасну технику.

У 2016. години на подручју Републике Српске регистрована је само једна промјена снадбјевача. Купац Рудник и термоелектрана Станари један гигават-час струје мјесечно, од 1. фебруара купује од компаније ЕФТ, а не, као до сада, од ЕРС-а.

- До сада купци у Републици Српској нису показали интересвоање за промјену снадбјевача, и даље се снабдијевају од неког из предузећа МХ ЕРС, а разлог су најповољнији услови под којима нуде своје услуге крајњим купцима - каже Јелена Пртило, портпаролка Регулаторне комисје за енергетику Српске.

Док домаћинства немају интерес, да мијењају провјерног снадбјевача струјом, привреднци и те како траже своју рачуницу на тржишту. У мостарском Алуминију, који су највећи потрошачи, треба им шестина укупно произведене струје у БиХ, тврде да либерализација није донијела очекивану корист. Иако јефтиније струје има, отоврено тржиште за њих у овом тренутку није повољно.

- Од стране државе немамо бенефите као квалификовани потрошач. Проблем је што смо присиљени куповати цјелокупну количину од једне електропривреде, јер немамо лиценцу која дозвољава куповину од било којих добављача 1,5 гигават часова. Нема бенефита за трошарине и мрежарине, све што плаћају домаћинстав плаћамо и ми - каже Марио Гаџић, директор овог предузећа.

Тако је, чини се, тржиште отворено само за велике играче. Струју тренутно нуде 23 снадбјевача, од тога четири јавна предузећа. Од 19 комерцијалних само су четири активна.