latinica  ћирилица
24/10/2016 |  07:35 ⇒ 25/10/2016 | 06:57 | Аутор: РТРС

25 година НСРС, највише законодавне институције и једног од главних стубова Српске (ВИДЕО/ФОТО)

Народна скупштина Републике Српске свечаном сједницом обиљежила је 25 година постојања и рада.
НС РС - Фото: РТРС
НС РСФото: РТРС

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да је највиша законодавна институција један од главних стубова Републике Српске и тековина демократије, права и слободе грађана да непосредно одлучују о најзначајнијим питањима за друштво у коме живе.

Обраћајући се на свечаној сједници Народне скупштине Републике Српске поводом 25 година постојања и рада парламента Српске, Чубриловић је нагласио да је Република Српска наша отаџбина, те да од свих нас зависи њен опстанак, положај и напредак.

"Желимо да сви заједно радимо одговорно и што је могуће боље, више и ефикасније, да доносимо добре, праведне и проводиве акте који ће омогућити развој и напредак Републике Српске, бољи и безбједнији живот њених народа и грађана", поручио је Чубриловић.

Обиљежавање постојања и рада Народне скупштине Републике Српске представља историјски, правни и политички догађај, рекао је он и додао да, поштујући прошлост, данашње генерације имају обавезу да стварају стабилнију, безбједнију и извјеснију будућност.

Чубриловић је рекао да се досадашњи рад Народне скупштине може подијелити у три периода - први ратни, други период од доношења Дејтонског мировног споразума до доношења уставних амандмана на Устав Републике Српске којима се проводи одлука о конститутивности народа, и трећи период од 2002. године до данас.

Он је навео да у вршењу законодавне власти у Републици Српској од 2002. године учествује и Вијеће народа које се одређује према актима Народне скупштине и питањима заштите виталног националног интереса, било којег од конститутивних народа.

Чубриловић је истакао да је одлука о оснивању Скупштине српског народа у БиХ услиједила након веома тешких догађаја у тадашњој Скупштини БиХ, догађаја у којима су муслимански и хрватски представници прегласавањем водили ка проглашењу независности.

Сједници су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијеркa Српске Жељка Цвијановић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, министри у Влади Републике Српске, представници Српске у институцијама БиХ, потпредсједник Народне скупштине Србије.

Свечаној сједници су присуствовали и бивши предсједници Народне скупштине Републике Српске, представници правосудних и уставносудских институција, Српске православне цркве и осталих вјерских заједница, те дипломатског кора у БиХ.

Након Чубриловићевог обраћања у Народној скупштини приказан је документарни филм "25 година Народне скупштине Републике Српске".

Уприличен је свечани пријем на којем су истакнутим појединцима и институцијама уручене повеље.

Свечана сједница НСРС - уручење повеља (Фото: РТРС)

У холу зграде републичког парламента отворена је изложба "25 година Народне скупштине Републике Српске".

У част обиљежавања 25. годишњице од оснивања Народне скупштине у концертној дворани Банског двора у Бањалуци вечерас је одржан концерт Симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније.

Поводом обиљежавања 25 година постојања и рада Народне скупштине Републике Српске предсједнику Народне скупштине стигао је велики број телеграма – честитки страних дипломата, представника владиног и невладиног сектора, институција, установа и појединаца.

Скупштина српског народа у БиХ основана је 24. октобра 1991. године, након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње Републике БиХ.

Извор: РТРС/СРНА