latinica  ћирилица
24/10/2016 |  09:49 | Аутор: РТРС

Валонија и даље одбија трговински споразум са Канадом

Предсједник парламента белгијске покрајине Валоније изјавио је данас да овај регион неће прихватити ултиматум из ЕУ да подржи трговински споразум са Канадом.

 "Неће бити могуће да испоштујемо овај ултиматум", рекао је Андре Антоан радију РТЛ. 

Предсједник Европског савјета Доналд Туск претходно је изјавио да Белгија има времена до вечерас да се изјасни о томе да ли подржава велики трговински споразум са Отавом, пренио је АФП.

Извори из ЕУ рекли су да ће европски блок размотрити одгађање церемоније потписивања споразума, која је заказана за сљедећу седмицу, уколико до вечерас не буде превазиђен спор.

Споразум мора да добије једногласну подршку свих 28 чланица ЕУ, а Белгији је потребно јединство њених региона. Франкофонска Валонија, у којој живи 3,5 милиона људи, једина одбија да подржи трговински пакт.

Белгија је прошле седмице пропустила два рока, а Канада је накратко напустила трговинске преговоре, да би им се касније поново вратила.

Нацртом Свеобухватног економског и трговинског споразума /ЦЕТА/ предвиђено је укидање скоро свих царина између 500 милиона грађана ЕУ и 35 милиона Канађана.

Политичари у Валонији сматрају да ће предложени документ угрозити радне и потрошачке стандарде, нанијети штету животној средини и омогућити мултинационалним компанијама да из посла потпуно истисну локалне фирме.

Извор: Срна