latinica  ћирилица
24/10/2016 |  11:59 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Воденица породице Радочај ради већ 80 година (ВИДЕО)

У Приједору и околини, воденице већ одавно престају да раде. Међутим, једна од ријетких одолијева зубу времена.
Воденица - Фото: РТРС
ВоденицаФото: РТРС

Воденица породице Радочај у приједорском селу Љескаре, захваљујући искључиво снази воде, житарице меље дуже од 80 година. И данас ради као првог дана.

Милан Ђермановић из Приједора за своје потребе узгаја кукуруз и друге житарице. Кад дође вријеме да се мељу, Милан их годинама вози на исто мјесто – у стару воденицу.

- Знатно су квалитетнији у односу на индустријске млинове. Имају традицију, годинама раде, коректно и добија се квалитетно брашно - каже Милан Ђермановић.

Воденица из 1934. године је традиција породице Радочај која се преноси с кољена на кољено. Ни модерне машине за мљевење житарица нису умањиле популарност ове воденице. У посљедње вријеме све је већа потражња за природно добијеним брашном.

Објашњење за то је једноставно. Читав процес производње потпуно је природан. Снага воде покреће воденично коло које даље покреће осовину на коју је закачено камење за мљевење. Зависно од брзине протока, за сат времена се самеље око десет килограма житарица.

- Видите сами. Има један камен који лежи и један који је покретан. И доље излази самљевено жито. Може ситније, може крупније, то све зависи од дизања и спуштања камена - каже Млађо Радочај.

Стара воденица доказ је да традиционална производња понекад може да стане на црту модерној технологији. Корисници воденице сагласни су - ко једном овдје самеље брашно, увијек се враћа.