latinica  ћирилица
24/10/2016 |  12:30 | Аутор: РТРС

Савјет Европе: Србија до краја 2016. усваја закон о несталим бебама

Комитету министара Савета Европе Влада Србије је упутила увјеравања да ће Нацрт закона о несталим бебама бити усвојен без даљих одлагања, а у сваком случају до краја године, саопштено је из Савјета Европе.
Савјет Европе - Фото: СРНА
Савјет ЕвропеФото: СРНА

Европски суд за људска права пресудио је у марту 2013. године да Србија мора да исплати Зорици Јовановић 10.000 евра на име нематеријалне штете и да јој обезбеди информације о судбини њеног новорођенчета које је нестало из породилишта у Ћуприји прије вишšе од 30 година.

Том одлуком је, такође, наложено да Србија мора да донесе закон по којем би се исти модел примијенио на друге сличне случајеве нестанка беба из породилишта у Србији, а процјењује се да их има више стотина.

Влада Србије је прошле седмице обавестила Савјет Европе о плану усвајања ревидираног Нацрта закона, напомињући да је он сада у складу са назнакама Европског суда и да су отворена питања ријеšшена у потпуности са стандардима Европске конвенције.

Наводећи да жали због одлагања усвајања тог закона, Влада је навела да је 15. септембра 2016. министар правде, испред ресора који је предлагач закона, потписао текст ревидираног нацрта закона који је прослијеђен различитим органима на мишљење у складу са важžећим поступком доноšшења закона.

У допису Владе се напомиње да је министар правде то учинио само месец дана након свог именовања средином августа, а та чињеница, како се наводи, показује снажžну посвећеност српских власти да се креће напред са спровођењем пресуде и да се пронађе рјешšење за питање несталих беба.

Након што добије потребна мишšљења, Министарство правде ће доставити текст ревидираног нацрта закона Влади на одобрење, што се очекује до краја овог мјесеца.

По одобрењу Владе, ревидирани нацрт закона биће прослијеђен Скупšштини на усвајање у децембру 2016.

Влада је осигурала да суд опредељује у ком року се и у коликом износу додељује задовољење подносиоцу захтјева за нематеријалну штету.

С обзиром на изнијете чињенице Савјет Европе је закључио да је постигнут опипљив напредак у извршšењу пресуде Европског суда за људска права.

Извор: Танјуг