latinica  ћирилица
24/10/2016 |  12:55 ⇒ 13:33 | Аутор: РТРС

Српска - Повећање индустријске производње за 14,3 одсто

Календарски прилагођена индустријска производња у Републици Српској у септембру већа је за 14,3 одсто у поређењу са истим мјесецом прошле године, изјавила је директор Републичког завода за статистику Српске Радмила Чичковић.
Радмила Чичковић, директор Републичког завода за статистику(архив) -
Радмила Чичковић, директор Републичког завода за статистику(архив)

Чичковићева је рекла новинарима да је у подручју производње и снабдијевања електричном енергијом и гасом регистрован раст више од 43 одсто у односу на посматрани период.

Према економској намјени производа, производња енергије у септембру ове године већа је за 36,6 одсто у односу на исти мјесец прошле године, а капиталних производа за 18 одсто.

Десезонирана индустријска производња у септембру у односу на август већа је за 1,6 одсто.

Укупан број запослених радника у индустрији у септембру већи је за 1,4 одсто у односу на исти мјесец прошле године, док је број запослених у периоду јануар - септембар ове године у односу на исти период прошле године већи за 0,8 одсто.

Септембарски просјек плата 834 КМ 

Просјечна септембарска нето плата у Републици Српској износила је 834 КМ и у односу на август реално је мања за 0,6 одсто, изјавила је данас директор Републичког завода за статистику Српске Радмила Чичковић.

Она је рекла новинарима да је до смањења просјечне нето плате дошло углавном због мањег броја плаћених прековремених часова рада у подручјима дјелатности вађења руда и камена, те снабдијевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизације.

Највиши септембарски просјек од 1.299 КМ имали су запослени у финансијској и дјелатности осигурања, а најмањи просјек од 525 КМ исплаћен је у подручју административне и помоћне услужне дјелатности.

Просјечна бруто плата у септембру била је 1.341 КМ.

Чичковићева је навела да су цијене производа и услуга за личну потрошњу у септембру у Српској у односу на август више за 0,1 одсто, док су на годишњем нивоу ниже у просјеку за 1,2 одсто.

Она је навела да је у посматраном периоду највећи раст цијена од три одсто био код одјеће и обуће, и то због повећања набавних цијена конфекције.

Највећи пад цијена од 0,7 одсто био је у групи рекреација и култура због пада цијена путничких аранжмана.

Република Српска је од јануара до септембра ове године остварила укупан обим спољнотрговинске размјене са иностранством од 5,27 милијарди КМ, а покривеност увоза извозом била 65,5 одсто додала је Чичковић.

Она је рекла новинарима да је у посматраном периоду остварени увоз износио око 3,18 милијарди КМ, а извоз 2,08 милијарди КМ.

У структури извоза највише је заступљено обрађено дрво и дијелови обуће, док су у увозу најзаступљенији нафта и лијекови.

Српска је у посматраном периоду робу вриједности 370 милиона КМ извезла у Италију, 257 милиона КМ у Србију, док је највећа вриједност увоза од 580 милиона КМ била из Србије, те 401 милион КМ из Русије.

Извор: Срна