latinica  ћирилица
24/10/2016 |  14:20 ⇒ 14:43 | Аутор: РТРС

Савјет министара: Буџет за наредну годину остаје 950 милиона КМ

Савјет министара БиХ упознат је данас с Нацртом закона о Буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2017. годину, у којем су укупни приходи за финансирање институција и приходи планирани на нивоу претходних година и износе 950 милиона КМ.
Сарајево-зграда Савјета министара - Фото: РТРС
Сарајево-зграда Савјета министараФото: РТРС

Из Савјета министара БиХ саопштено је да ће министарства до четвртка, 27. октобра, доставити Министарству финансија и трезора своје приједлоге и сугестије у писаној форми, како би наредне седмице Савјет министара БиХ размотрио нацрт буџета институција БиХ и упутио га Предсједништву БиХ, овлаштеном за његово предлагање.

Приликом достављања својих сугестија у вези са буџетом министарства требају водити рачуна о опредијељености Савјета министара БиХ да укупну јавну потрошњу сведе на ниво који омогућавају реални приходи без застоја у провођењу реформи, те да се настави провођење рестриктивних мјера штедње у јавној потрошњи.

Савјет министара БиХ утврдио је и упутиће Парламентарној скупштини БиХ на усвајање по хитној процедури Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, којим се потврђује "замрзавање" плата у институцијама БиХ.

На овај начин одгађа се сукцесивна могућност напредовања унутар платног разреда државних службеника до 2018, односно 2019. и 2020. године, чиме Савјет министара БиХ задржава плате и накнаде у институцијама БиХ на раније достигнутом нивоу.

ОБЈЕДИНИТИ СВЕ ИНИЦИЈАТИВЕ ЗА ИЗМЈЕНУ ЗАКОНА О АКЦИЗАМА

Савјет министара БиХ формирао је данас Радну групу која ће припремити и доставити му у наредних 10 дана нацрт закона који ће објединити све иницијативе за измјену закона о акцизама, укључујући акцизе на "плави дизел", нафту и нафтне деривате, алкохол и алкохолна пића.

Из Савјета министара БиХ саопштено је да су у Радну групу именована по два представника Министарства финансија и трезора и Министарства спољне трговине и један представник Управе за индиректно опорезивање БиХ.

О овом нацрту закона изјасниће се и Управни одбор УИО БиХ.

Савјет министара БиХ усвојио је Информацију Министарства правде БиХ о проблемима у вези с примјеном закона о прекршајима у БиХ у којој је констатовано да до различите примјене одредаба о припадности прихода од новчаних казни за прекршаје најчешће долази због неусклађености закона које примјењују овлаштена тијела и судови приликом изрицања прекршајних санкција.

На сједници је донесен низ оперативних закључака којима су задужене институције да, у складу са својим надлежностима, предузму активности ради рјешавања проблема у овој области и стварања услова за бољу безбједност грађана на путевима у БиХ.

Министарство комуникација и транспорта БиХ ће са ентитетским и кантоналним МУП-овима и Полицијом Брчко дистрикта сачинити анализу свих закона којима се уређује безбједност саобраћаја на путевима у БиХ и предложити предузимање активности које ће довести до правилног поступања овлаштених тијела у БиХ у складу с надлежностима.

Информација о проблемима у вези с примјеном закона о прекршајима у БиХ биће достављена Високом судском и тужилачком савјету БиХ којем се предлаже да, путем Центра за едукацију судија и тужилаца Федерације БиХ и Јавне установе Центар за едукацију судија и тужилаца Републике Српске, проведе обуку носилаца правосудне функције који раде на рјешавању прекршајних предмета ради уједначене примјене, како процесних, тако и материјалних прекршајних одредаба.

Савјет министара БиХ усвојио је Извјештај о мониторингу поступака јавних набавки за 2015. годину у којем се истиче да је остварен значајан напредак у изградњи система јавних набавки, те да су уговорни органи усвојили значајан број препорука из претходних извјештаја о мониторингу поступака јавних набавки.

Циљ мониторинга је обезбјеђивање економски оправданог и рационалног трошења јавних средстава и обезбјеђивање најбољег могућег резултата по принципу размјене вриједности за новац.

Задужена је Агенција за јавне набавке БиХ да настави мониторинг поступака јавних набавки и редовно једном годишње извјештава Одбор Агенције о резултатима мониторинга, а Савјет министара БиХ по потреби, а најмање једном годишње.

Агенција за јавне набавке овај ће извјештај објавити на веб страници.

Извор: СРНА