latinica  ћирилица
24/10/2016 |  14:26 ⇒ 17:24 | Аутор: РТРС

Постхумно одликовано осам бораца из Старе Херцеговине (ВИДЕО)

Поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске, предсједник Републике Српске Милорад Додик постхумно је одликовао медаљом Заслуга за народ осам погинулих бораца Војске Републике Српске са подручја Старе Херцеговине.
Вишеград: Предсједник Предсједништва Борачке организације - одликовања - Фото: СРНА
Вишеград: Предсједник Предсједништва Борачке организације - одликовањаФото: СРНА

Одликовања су породицама данас у Вишеграду уручили представници Борачке организације Републике Српске. 

За заслуге стечене у борби против непријатеља и ослобођење Републике Српске, одликовани су Миле Лаковић, Миодраг Крунић и Младен Вуковић из Вишеграда, Борислав Ћеха из Чајнича, Неђељко Радовић, Радомир Бошковић и Ненад Благојевић из Фоче и Драган Благојевић из Калиновика.

 Медаљом "Заслуга за народ" постухмно је одликован и Младен Вуковић који је као малољетни борац изгубио живот на горажданском ратишту 1992.године

- Одиковања су дошла након 21 годину од завшетка рата, међутим боље икад него никад. У име породица захваљујем кабинету предсједника као и БОРС-у који је поднио иницијативу за додјелу пстхумних одликовања нашим погинулим борцима, каже Мирослав Вуковић,брат погинулог Младена.

Овом приликом наглашено је да се мора радити на побољшању статуса ветерана, породица погинулих, рањених и несталих бораца ВРС

- Сви они који мисле да могу да протраће и да занемаре толики труд, крв, толике главе, нестанак читавих породица, нека им то служи на част. Ми то у БОРСУ-у нећемо дозволити, и убудуће ћемо подићи љествицу и мало ћемо критеријум у нашем дјеловању да промијенимо, каже Милош Лазовић, замјеник предсједника Предсједништва Борачке организације Републике Српске.

- Статус бораца, статус породица погинулих бораца, ратних војних инвалида, није на оном нивоу како ми сматрамо да треба бити у Борачкој организацији Републике Српске, истакао је Лазовић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Вишеград Милисав Васић рекао је да је на подручју Вишеграда погинуло око 145 бораца вишеградске бригаде.

"Око 100 бораца нису добили постхумна одликовања, а велики број бораца је дошао са стране, тако да су међу погинулима и борци из Горажда, Сарајева, Коњица који треба да буду постхумно одликовани", истакао је Васић.

Он је додао да је на подручју регије Стара Херцеговина више од 700 бораца дало живот за стварање Републике Српске.

Извор: РТРС/СРНА