latinica  ћирилица
24/10/2016 |  14:34 | Аутор: РТРС

Иницијатива за брже путовање возом од Београда до Љубљане

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић договорила је са министром инфраструктуре Словеније Петером Гашпершичем да двије земље иницирају разговоре о поједностављењу граничних процедура како би се скратило вријеме путовања возом на линији Београд - Љубљана.
Руски воз у Жељезницама Србије - Фото: илустрација
Руски воз у Жељезницама СрбијеФото: илустрација

"Процјењује се да би краћим задржавањем на граничним прелазима вријеме путовања могло да се смањи са постојећих 10 до 11 сати на око шест сати, и добро је да ту иницијативу заједно покренемо", рекла је Михајловићева, саопштено је из кабинета министарства.

Михајловићева и Гашпершич сагласили су се да би оживљавање ове линије било значајан подстицај развоју туризма и укупном повезивању двије земље.

"Успјели смо да унапредимо сарадњу у претходне двије године, али ту сарадњу можемо додатно да унапредимо", рекао је Гашпершич.

Међу областима сарадње за које је Словенија заинтересована, Гашперчић је посебно издвојио ваздушни саобраћај, гдје постоји потенцијал за повећање броја линија између Београда и Љубљане, као и за авио-линију између Београда и Порторожа.

Извор: РТС