latinica  ћирилица
24/10/2016 |  15:33 ⇒ 17:22 | Аутор: РТРС

Добој: Због крађе инсталација избјегличке породице гријања (ВИДЕО)

Због оштећења и крађе инсталација у избјегличком колективном центру Дома пензионера у Добоју без гријања су 124 породице. Надлежни кажу да ће проблем што прије бити ријешен.
Дом пензионера у Добоју - Фото: РТРС
Дом пензионера у ДобојуФото: РТРС

Гријање у Добоју почело је прије двадесетак дана, али не и за станаре избјегличког центра у Дому пензионера. Разлог је неисправна, покидана и покрадена инсталација за гријање.

Недостају вентили, па чак и радијатори, које су отуђили непознати починиоци.

Док чекају да проблем буде ријешен станари алтернативног центра, углавном старија лица, сналазе се како знају.

- Мало рерну укључим па се гријем. Бојим се само да се шта не запали, није ни струја баш тако сигурна, прича Мара Марковић.

Боривоје Тодоровић каже да се покрије, стави руке међу ноге и шути. Плаши се шта ће бити кад буде права зима.

У Градској топлани кажу да су спремни одмах да укључе гријање али да томе треба да претходи детаљан преглед и санација инсталација.

- Послије таквог извјештаја и санираног стања доћи ће до пуштања гријања. Знамо да су инсталације оштећене, да пустимо гријање какав би хаос наступио у том дому, каже Здравко Патровић, директор Градске топлане у Добоју.

У Министарству за ибјеглице и расељена лица кажу да ће проблем бити ријешен прије ниских температура. Потешкоће праве процедуре које се морају проћи.

Радован Грајић, помоћник министра, истиче да су све те кварове у већем дијелу отклонили, те да ће оно што је остало  завршити у најкраћем року.

У Дому пензионера смјештене су 124 избјегличке породице. За љих ће бити направљен нови објекат за трајни смјештај.

Припрема се техничка документација и пројекат и већ на прољеће могла би почети градња. То је дио пројекта вриједног 30 милиона марака , који ће бити реализован у 15 општина Српске с циљем распуштања колективних центара.

Од тог новца биће реконструисан и дио Дома пензионера у Добоју.