latinica  ћирилица
24/10/2016 |  15:38 ⇒ 15:39 | Аутор: РТРС

Цивили плаћају цијену "димног рата" џихадиста у Мосулу

Над сјеверним дијелом Ирака небо се зацрњело због дима који се шири од пожара које су у шумама изазвали борци Исламске државе да би се заштитили од ваздушних удара током операције ослобађана Мосула, другог града по величини у Ираку и посљедњег већег упоришта џихадиста.
Мосул у диму - Фото: Getty Images
Мосул у димуФото: Getty Images

Коришћење дима у ратовању је вјероватно старо колико и сам рат, али посљедице тога највише осјете цивили, посебно дјеца.

Како се ирачке снаге приближавају Мосулу, борци Исламске државе пале нафтне изворе, гуме да би "заслијепили" непријатеља.

Најмање два цивила преминула су од посљедица тровања сумпорним испарењима након што је Исламска држава недавно бомбардовала фабрику сумпора у близини Мосула, подсјетио је АФП.

Амерички војни званичници су тада саопштили да америчке снаге на аеродрому код Мосула носе заштитне маске након што су вјетрови донијели испарења из оближње фабрике сумпора коју је захватио пламен након напада Исламске државе.

Неименовани званичник је објаснио да су вјетрови почели да дувају ка југу па су војници из предострожности ставили заштитну личну опрему, настављајући са операцијама.

Извор: Танјуг