latinica  ћирилица
24/10/2016 |  16:12 | Аутор: РТРС

Мустафа: Биће формирана ЗСО

Премијер Косова Иса Мустафа изјавио је да ће бити формирана Асоцијација општина са српском већином.
Иса Мустафа - Фото: АП
Иса МустафаФото: АП

Он је казао да демаркацијом граничне линије са Црном Гором Косово не губи територију.

Мустафа је говорећи на 93. семинару Парламентарне скупштине НАТО-а "Росе Рот" истакао да је Косово опредијељено за евроатлантски пут.

"Ми смо на добром путу евроатлантских опредјељења, путу који води ка учлањењу у евроатлантске пројекте. Када је НАТО у питању, ми смо заинтересовани за активну сарадњу и да даље остане на Косову", навео је Мустафа.

Он је навео да је за Владу Косова приоритет економски развој, јачање правне државе, подизање квалитета у образовању и здравству.

"Перцепција корупције на Косову је и даље велика, али смо предузели мјере на прилагођавању закона за борбу против корупције. Имамо већу ефикасност тужилаштава и судова", казао је Мустафа.

Говорећи о супротстављању опозиције споразумима о демаркацији и Асоцијацији општина са српском већином, Мустафа је рекао да је бављење тим темама утицало на губљење времена.

"Имали смо насилне протесте, успјели смо да их превазиђемо. Асоцијација ће бити формирана, док када је ријеч о демаркацији, Влада је убијеђена да нисмо изгубили територију Косова ниједан квадратни метар, упркос томе што опозиција каже да губимо територију", казао је Мустафа.

Говорећи о тероризму Мустафа је рекао да се од септембра прошле године ниједан грађанин Косова није придружио сукобима ван земље.

"Усвојили смо стратегију у борби против тероризма и екстремизма. Заинтересовани смо да повећамо и појачамо сигурност. Безбједносна ситуација у земљи је добра, задовољни смо са безбједносном снагом Косова. Очекујемо да она у будућности буде чланица НАТО и пре тога да се претвори у Оружане снаге Косова", рекао је косовски премијер.

Он је рекао да је допринос који Кфор даје безбједности на Косову - велики и да НАТО има посебну улогу на Косову.

"Ми смо заинтересовани за добру сарадњу посебно са Кфором. Могу са пуном одговорношћу да кажем да је повјерење грађана у Кфор изузетно високо и да је сарадња на потребном нивоу, имајући у виду мисију коју има у обезбјеђењу реда и мира у земљи. Заинтересовани смо да Кфор и даље остане на Косову", казао је Мустафа.

Семинар "Росе-Рот" Парламентарне скупштине НАТО почео је у суботу 22. октобра и на њему 21 држава чланица тог војног савеза и његових партнера разговара о перспективи Косова и односима са Европском унијом и о улози НАТО-а у региону.

Извор: Бета