latinica  ћирилица
24/10/2016 |  16:34 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

Берба кукуруза - добри приноси, ниска цијена (ВИДЕО)

Повољне временске прилике ратари у Лијевче пољу користе да би завршили бербу куруза који је прољетос засијан на око 28.000 хектара.
Берба куруза - Фото: РТРС
Берба курузаФото: РТРС

Упоредо са бербом у току су и припреме за јесењу сјетву. Ове године у Градишци, Лакташима и Српцу ратари намјеравају да засију 12.000 хектара. 

Временске прилике погодовале су развоју кукуруза и тамо гдје нису забиљежени већи напади болести, приноси су изнад просјека.

- До сада је, по мом мишљењу, у Лијевче пољу обрано негдје око 70 процената и приноси су јако добри. На парцелама гдје је у суши било 3,4 или 5 тона сада смо у прилици да важемо 11, 12 па чак и 14 тона по хектару, објашњава агроном Момир Видовић.

Док су ратари задовољни овогодишњим приносом то се не може рећи и за откупну цијену кукуруза.

- Цијеном ове године нисам задовољан јер је јако слаба. Али надамо се да ће бити мало боља и да ће се поправити, каже Ђорђе Цвијић из Повелича.

- Сад је око 26 фенига, тако су рекли задњи пут. То баш није добро , истиче Зоран Стијаковић из Кочићева.

Повољне временске прилике ратари користе и како би током јесење сјетве у оптималном агророку засијали што више стрног жита.

Цијена минералних ђубрива и сјемена је нешто мања у односу на прошлу годину.

Од укупно планираних 12.000 хектара за јесењу сјетву на подручју општина Градишка, Лакташи и Србац најзаступљенија ће бити пшеница на приближно 8.000 хектара.