latinica  ћирилица
24/10/2016 |  16:52 ⇒ 21:46 | Аутор: РТРС

Срби у федералним затворима и даље препуштени сами себи (ВИДЕО)

Рок за роком пролази, а од могућности премјештаја српских затвореника из КПЗ Зеница у неку од затворских установа у Републици Српској још нема ништа. Цијела прича закочена је у Федерацији, а у ишчекивању рјешења Предраг Бајић већ четврти мјесец проводи у изолацији у зеничком затвору.
КПЗ Зеница - Фото: РТРС
КПЗ ЗеницаФото: РТРС

Подсјећамо, Предраг је са братом Ненадом и зетом Синишом Бабићем у овој установи на Васкрс брутално претучен, након чега је и актуелизовано питање премјештаја затвореника у други ентитет.

Након повратка с допуста 12-ог јула и испуњавања анкете о безбједности, Предраг Бајић нашао се у излолацији у Казнено-поправном дому Зеница.

- Рекао је да се не осјећа безбједно и од тада је изолован са Ступар Лазаром. Има могућност да шета у кругу 10-15 метара, нема додира са другима, истакла је Снежана Бајић, супруга Предрага Бајића.

Чак ни у капелу да оде и запали свијећу није му дозвољено, храна му долази хладна, здравствена заштита никаква, истиче Снежана и додаје - Пропада физички и психички.

Од маја Снежана се узда у обећања о могућностима премјештаја затвореника. Српска је свој дио посла одавно урадила и измјеном закона о извршењу кривичних санкција, чланом 122, омогућила премјештај затвореника из једног у други ентитет из разлога безбједности или организације извршења казне затвора. Са федералним министарством правде постигнут је договор да и они исто ураде. Међутим....

- Још увијек то није урађено што се тиче Федерације зато што, они јесу донијели овај члан, уградили га у закон, међутим, на њиховом парламенту он још увијек стоји. Нису још увијек радили на томе, нагласио је Перо Дуњић, помоћник министра правде Републике Српске за извршење кривичних санкција.

А стоји и даље федерални парламент - због сукоба СДА и ХДЗ више од три мјесеца нема редовних сједница. Федерално министарство правде, и поред вишедневних позива и дописа, остало је нијемо на наша питања. Посљедње информације добили смо из министарства Српске.

- Разговарао сам са помоћником министра, федералног министра правде. Рекао је да би могло бити да почетком наредног мјесеца буде одржана сједница парламента и да би могло да дође на дневни ред овај члан закона, односно измјене и допуне закона о извршењу кривичних санкција, додао је Дуњић.

Да ли ће почетак новембра ставити тачку на ову причу или ће бити још један у низу неиспуњених обећања којих се Снежана Бајић и те како наслушала. У затворима Федерације, према посљедњим подацима, казну издржава 55 осуђених лица из Српске. Највише их је у Зеници из које се већ годинама жале на малтретирања.