latinica  ћирилица
24/10/2016 |  18:28 | Аутор: РТРС

Пензионисао се легендарни Љупко Петровић

Прослављени српски фудбалски стручњак Љупко Петровић поднио је оставку на мјесто тренера Левског из Софије и отишао у пензију. Највећи успјех у каријери му је освајање Купа Европских Шампиона са Звездом 1991. године у Барију.
Љупко Петровић (Фото: crvenazvezdafk.com) -
Љупко Петровић (Фото: crvenazvezdafk.com)

Тренутак у којем се Петровић одлучио за овакав потез је у најмању руку чудан, с обзиром да је се Левски тренутно налази на челу бугарског шампионата.

Он је своју одлуку образложио ријечима да је "радио под великим притиском, да не жели више да угрожава своје здравље, али и да су му засметали неки новински натписи у бугарској штампи".

Љупко Петровић је у својој богатој тренерској каријери успио оно о чему сања велики број стручњака широм свијета - да постане клупски првак Европе. Остварио је то 1991. године, када је са клупе предводио Црвену звезду до највећег успјеха у историји југословенског и српског фудбала. Наравно, било је то 29. маја на стадиону "Свети Никола" у Барију.

Уз то, са београдским црвено-бијелима је освојио двије титуле - 1991. и 1995. године.

Осим тога, био је шампион са Војводином 1987. и са Левским 2001.

Поред поменутих клубова водио је и Спартак, Рад, Еспањол, Пењарол, ПАОК, Олимпијакос, ГАК Грац, Ал Ахли, Шангај, Пекинг, Литекс, ОФК Београд, Сесвете, Локомотиву Загреб, Тараз (Казахстан) и АПР (Руанда).

Извор: РТС